Şcoala internat din satul Cărpineni, raionul Hânceşti, şi-a creat propria prisacă după ce a reuşit să obţină de la Ambasada Germaniei în Moldova finanţare pentru proiect. Copiii din instituţie, rămaşi fără grija părintească, au început a învăţa albinăritul, iar conducerea instituţiei îşi doreşte să facă din această îndeletnicire chiar o afacere, prin care copiii să ajungă să comercializeze locuitorilor din Cărpineni miere şi alte produse apicole. Jurnaliştii au mers la prisacă în cadrul unui tur de presă organizat de către Ambasada Germaniei, transmite IPN.
Asociaţia obştească „Dreptul la viaţă” a venit cu iniţiativa ca la şcoala internat din Cărpineni să fie creată o prisacă unde copiii să deprindă meseria de prisăcar. Instituţia a depus cerere de finanţare la Ambasada Germaniei, care susţine lansarea a zeci de micro-proiecte în Republica Moldova. Ambasada a finanţat cu 16 mii de euro acest proiect, banii fiind cheltuiţi pentru procurarea stupilor şi a utilajului necesar pentru creşterea şi întreţinerea albinelor. Din aceşti bani a fost procurată şi tehnica necesară pentru stoarcerea automată a mierii din fagure.
Proiectul a putut fi realizat şi datorită donaţiei făcute de apicultorul Mihai Bozianu, locuitor al satului Cărpineni, care le-a dăruit copiilor 50 de familii de albine. Tot el, gratuit, îi instruieşte cum să aibă grijă de albine. Până acum 16 copii din clasele mai mari au decis să frecventeze orele despre apicultură şi tot ei au ajutat la împachetarea stupilor pentru iarnă. Apicultorul le promite susţinere şi după ce vor părăsi internatul, dacă vor decide să-şi facă propria prisacă sau dacă vor dori să se angajeze la prisaca sa.
Directorul şcolii internat, Tudor Ţenu, crede că această experienţă le va aduce mai multe beneficii copiilor. Întâi de toate, ei vor avea o meserie când vor pleca din internat şi aceasta le va ajuta să se descurce pe cont propriu. Directorul planifică să dezvolte acest proiect şi să construiască şi un atelier de îmbuteliere a mierii şi de împachetare a produselor apicole, care ulterior să fie comercializate la un chioşc pe care îl vor deschide la poarta internatului.
Ambasada Germaniei alocă anual până la 80 de mii de euro pentru finanţarea micro-proiectelor în Republica Moldova. În anul 2014, misiunea diplomatică a finanţat 9 micro-proiecte. Asistenţa financiară totală a Germaniei în Republica Moldova, pentru diferite domenii, se ridică la circa 15 milioane de euro anual.