Dintre cele 18 școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană și din Zona de Securitate, afectate de criza energetică, opt instituții funcționează în regim online. Alte 10 școli, care dispun de generatoare, desfășoară lecții cu prezență fizică. Situația instituțiilor de învățământ a fost discutată la Ministerul Educației și Cercetării cu directorii instituțiilor de învățământ general din localitățile afectate de criza energetică de pe malul stâng al Nistrului și cu șefii direcțiilor de învățământ din raioanele afectate, transmise IPN.
Potrivit MEC, studii cu prezență fizică au loc la Liceul teoretic „Ion Creangă” din Coșnița, Dubăsari; Gimnaziul din Pârâta, Dubăsari; Liceul teoretic din Varnița, Anenii Noi; Liceul teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol (Doroțcaia); Liceul teoretic „Ion Creangă” din Hârbovăț, unde au fost comasate școala primară și gimnaziul.
Alte cinci școli activează tot cu prezență fizică, dar au rezerve de resurse energetice până pe 20 ianuarie. Acestea sunt: Liceul teoretic din Doroțcaia, Dubăsari; Gimnaziul „Ioan Vodă” din Hagimus, Căușeni; Liceul teoretic „Mihail Sadoveanu” din Fârlădeni, Căușeni; Gimnaziul „Prometeu” și Gimnaziul „Vasile Alecsandri” din Copanca, Căușeni.
În regim online lecțiile sunt organizate în: Gimnaziul „Anatol Codru” din Molovata Nouă, Dubăsari; Liceul teoretic „Vlad Ioviță” din Cocieri, Dubăsari; Gimnaziul „Constantin Sucitu” din Corjova, Dubăsari; Liceul teoretic „Mihai Eminescu” din Corjova, Dubăsari; Liceul teoretic „Evrica” din Râbnița; Liceul teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol; Gimnaziul din Roghi, Dubăsari; Liceul teoretic „Alexandru cel Bun” din Bender, unde cu prezență fizică desfășoară lecții doar clasele IX-a și a XII-a.
În contextul economiilor de energie, s-a propus implementarea unor soluții pentru ca elevii să poată continua activitățile educaționale în regim online, acolo unde este posibil. Aceste măsuri vor fi adoptate în funcție de capacitățile tehnice și de infrastructura fiecărei localități. Astfel, elevii vor avea acces la echipamentele necesare pentru a participa la cursuri online.
„Vom furniza instituțiilor 350 de computere, achiziționate conform solicitărilor. Așteptăm cereri suplimentare pentru alte echipamente necesare, cum ar fi aparate de aer condiționat și alte dispozitive”, a declarat ministrul Dan Perciun.
În contextul deconectărilor zilnice de lumină în regiunea transnistreană, administrația de la Tiraspol a prelungit vacanța de iarnă a elevilor până pe 19 ianuarie.