Elevi intimidaţi de miliţia transnistreană

Asociaţia „Promo-LEX” îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu creşterea presiunilor asupra instituţiilor de învăţământ cu predare în grafia latină din stânga Nistrului şi  lipsa unor eforturi vizibile din partea autorităţilor constituţionale şi unor actori implicaţi în procesul de reglementare a problemei transnistrene, transmite IPN.

Promo-LEX menţionează, într-un comunicat de presă, că elevii uneia dintre aceste instituţii au fost intimidaţi şi speriaţi de miliţia locală, prin modul în care au descins în instituţia de învăţământ în timpul orelor de clasă, agresând şi brutalizând una din profesoare. În data de 9 decembrie, administraţia Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol a fost contactată din nou fiind ameninţată cu aplicarea sancţiunilor administrative sub formă de amendă în mărime de până la 2600 lei, pentru nefurnizarea datelor cu privire la angajaţii săi şi salariile lor.

Aceeaşi situaţie se repetă şi în privinţa Liceului „Evrika” din Râbniţa. Administraţia acestui liceu a fost somată să prezinte rapoartele statistice şi contabile ale instituţiei către administraţia separatistă, rapoarte care iarăşi conţin date cu caracter personal. Totodată, sunt obligaţi să se prezinte la administraţia oraşului pentru a-şi ridica certificatul de atribuire a codului fiscal. Acest certificat nu a fost solicitat de către administraţiile instituţiilor de învăţământ cu predare în grafia latină şi le este impus forţat pentru a se obţine un anumit control asupra acestor şcoli.

„Promo-LEX” notează că aceste acţiuni ale administraţiei de la Tiraspol au loc imediat după adoptarea de către Comitetul de miniştri al Consiliului Europei a unei declaraţii pe marginea monitorizări cauzei Catan şi alţii 170 contra Moldovei şi Rusiei. Reclamanţii s-au plâns asupra persecuţiilor din partea autorităţilor din stânga Nistrului, care s-a manifestat prin interdicţia generală, impusă copiilor reclamanţilor, de a studia limba română, interdicţia utilizării grafiei latine, precum şi obligarea studierii unor discipline inventate de regimul transnistrean, care vine în contradicţie cu valorile unei societăţi democratice şi nu corespunde viziunilor părinţilor (reclamanţi în prezenta cauză). Comitetul de miniştri a solicitat autorităţilor Federaţiei Ruse să ofere rapid informaţii relevante, sub forma unui plan de acţiuni sau raport pe marginea executării acestei cauze.

Asociaţia „Promo-LEX” îndeamnă părţile implicate în procesul de reglementare paşnică a problemei transnistrene, să ţină cont de importanţa asigurării accesului liber la educaţie în regiune, asigurarea securităţii copiilor şi administraţiilor instituţiilor de învăţământ subordonate autorităţilor constituţionale fiind o prioritate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.