Elevi din mai multe instituţii de învăţământ din capitală au învăţat să acorde primul ajutor medical, în cadrul unui mini-proiect implementat de un grup tineri, beneficiari ai unui proiect transfrontalier implementat de către Centrul de Servicii Sociale pentru Copil şi Familie (CSSCF) din Chişinău şi Fundaţia Cote de peste Prut.
Liderul proiectului, Vadim Cosman, a declarat marţi, 17 februarie, la o conferinţă de presă la IPN, că acum, la final de proiect, este încântat de experienţa pe care a trăit-o. „Ideea de proiect mi-a venit în momentul când la curs a leşinat o colegă de-a noastră şi puţini dintre noi au ştiut să-i acorde primul ajutor. Atunci am realizat că nu este un caz singular. Mi-am dat seama că în acele momente fiecare dintre noi poate acorda o şansă la viaţă, când nu avem un specialist în apropiere”, a spus tânărul.
Proiectul a constat în a oferi cursuri gratuite de prim ajutor pentru elevi, în câteva instituţii de învăţământ. De asemenea, echipa proiectului a distribuit prin oraş pliante tematice şi a creat mai multe grupuri pe reţelele de socializare.
Un alt mini-proiect desfăşurat în cadrul proiectului transfrontalier a avut ca scop prevenirea traficului de fiinţe umane. Liderul de echipă, Galina Cimbir, a spus că majoritatea tinerilor pleacă peste hotare pentru a face bani şi adesea o fac ilegal, în multe cazuri devin victime ale traficanţilor. Tânăra şi echipa sa au mers prin şcoli, unde au informat elevii cum pot fi prevenite cazurile de trafic. Au fost desfăşurate flash mob-uri şi împărţite pliante informative despre fenomenul dat.
În total, au fost selectate pentru finanţare 10 mini-proiecte – 5 au fost implementate în Moldova, iar altele 5 în România.
Proiectul transfrontalier a urmărit creşterea capacităţii tinerilor din zona transfrontalieră (România – Moldova) de a se implica activ în viaţa comunităţii. Beneficiarii au fost selectaţi din rândul tinerilor instituţionalizaţi, celor care provin din familii sărace sau cu părinţi plecaţi în străinătate.
Bugetul total al proiectului este de 150 de mii de euro. 135 de mii de euro constituie finanţarea Uniunii Europene, iar restul sumei sunt contribuţiile locale.