Elevi de la Chișinău au participat la Atelierele pentru Radioprotecție din Franța

Elevi și profesori din Republica Moldova au participat în perioada 19-22 martie la cea de-a 11-a ediție a Atelierelor pentru Radioprotecție în orașul Dijon din Franța. Cursurile de fizică nucleară din cadrul Atelierelor reprezintă o activitate educativă extra-curriculară, menită să trezească interesul elevilor pentru domeniul științelor exacte, al fizicii în particular. În afară de lecțiile teoretice, elevii elaborează și studii practice în formă de proiect tematic, transmite IPN.

Pentru al șaptelea an consecutiv, la eveniment a participat o delegație din Republica Moldova, formată din șase elevi ai Liceului „Prometeu – Prim” din Chișinău și profesorii Zinaida Vârlan (limba franceză) și Viorel Dușciac (fizică). În acest an, elevii din Republica Moldova au abordat tematica radioprotecției în sistemul medical, din perspectiva personalului medical, dar și al pacienților cărora le este administrat tratament prin metode și tehnici de medicină nucleară. Prezentarea elevilor moldoveni a fost înalt apreciată de către organizatori.

Atelierele pentru Radioprotecție reprezintă un program organizat și susținut financiar de o serie de actori importanți din domeniul nuclear din Franța. Programul se desfășoară în fiecare an în două etape : în perioada octombrie – februarie în fiecare liceu participant au loc cursuri în domeniul fizicii nucleare pentru elevii înscriși în program, urmat de pregătirea unui proiect practic și de participarea la Conferința Internațională a Liceenilor, în unul din orașele franceze, în luna martie.

La Conferința Internațională a Liceenilor în cadrul Atelierelor pentru Radioprotecție din acest an au participat licee din Franța, Germania, Republica Moldova, Belarus, Ucraina și Japonia.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.