Elena Bodnarenco: Cetățenii nu au încredere în guvernare pentru că nu sunt auziți

Cetățenii nu au încredere în guvernare nu numai din cauza jafului miliardului, dar şi pentru că nu sunt auziți din anul 2011, când au început să iasă la proteste, din cauză că viața lor din zi în zi se înrăutățește și din cauză că au fost dezamăgiți atunci când Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și nu s-a schimbat practic nimic în bine pentru fiecare cetățean. Declarația a fost făcută de secretara executivă a Comitetului Central al Partidului Comuniştilor şi deputată în Parlament, Elena Bodnarenco, în cadrul dezbaterii publice electorale „Trăsăturile specifice ale prezidenţialelor-2016: viziunea partidelor parlamentare” din seria „Ce fel de preşedinte caută societatea? De care societate are nevoie preşedintele?”, organizată de Agenţia IPN.

În opinia ei, politicienii și candidații la funcția de președinte vorbesc despre statalitate, vorbesc despre un președinte al întregului popor și, în același timp, dezbină mai departe societatea. Nimeni nu vorbește despre Moldova, despre cetățean. „Dacă ieșim în stradă și întrebăm fiecare cetățean ce așteaptă de la alegerile prezidențiale, fiecare ar răspunde că așteaptă mâine, peste o lună, peste trei luni o să aibă venituri mai mari, loc de muncă, posibilitatea de a se întoarce în țară sau rudele lui. Asta nu promite niciun candidat la funcția de președinte”, a afirmat deputata.

Elena Bodnarenco a menționat că din afirmațiile deputatului Partidului Democrat, Sergiu Sîrbu, prezent la dezbatere, a înțeles că președintele nu va avea posibilitatea să aibă o altă opinie decât cea a majorităţii parlamentare de astăzi. „Şi atunci când, la începutul anului 2017, președintele va fi obligat să promulge legea privind reforma pensionară, de exemplu, o să promulge ori o să fie demisionat de majoritatea parlamentară. Iată și toate așteptările cetățenilor Republicii Moldova și noi, comuniștii, de aceea și spunem că viitorul președinte, cine ar fi el, va fi marionetă în mâinile puterii și nu va avea posibilitatea practică să schimbe ceva și să răspundă la așteptările cetățenilor. De aceea PCRM boicotează aceste alegeri”, a spus deputata.

În opinia secretarei executive a Comitetului Central al PCRM, viitorul președinte, ales de popor, nu va avea pârghii de a dizolva Parlamentul, de a numi alegeri parlamentare anticipate. De aceea, opoziția parlamentară și extraparlamentară trebuie să lupte împreună. „Niciunul dintre candidați nu-și va putea îndeplini majoritatea din promisiunile electorale, dacă acest lucru nu le va permite majoritatea parlamentară. Atunci pentru ce trebuie să alegem președintele?”, se întreabă Elena Bodnarenco. Deputata pledează pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Dezbaterile publice de miercuri, 21 septembrie, sunt la a 60-a ediţie şi fac parte din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat de Agenţia IPN cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.

  • elena bodnarenco despre presedinte.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE