Electoratul este mult mai conştient decât cred politicienii, Viorel Cibotaru
Electoratul este mult mai conştient decât cred politicienii. Nivelul aşteptărilor este încă foarte înalt. Electoratul nu este dezamăgit de clasa politică, căreia i-a mai dat o şansă pentru atingerea acelor progrese la care oamenii aspiră, a declarat pentru Info-Prim Neo directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova, Viorel Cibotaru.
În mare parte, spune expertul, voturile au mers la jucătorii mari. Aceştia, cu mici diferenţe de program, sunt aproape unul de celălalt în probleme de integrare europeană, programe de luptă cu sărăcia, politici economice. Lumea a preferat să-i voteze pe cei pe care îi cunosc. Unii au mers pe principiul alegerii unui rău mai mic dintre două rele. Aşa explică expertul eşecul celor 35 de concurenţi electorali care nu au trecut pragul electoral.
,,Şi în partidele care nu au intrat în Parlament sunt figuri importante, care reprezintă mai multe segmente ale societăţii sau grupuri de interese cu anumite viziuni. Aceştia au pierdut alegerile nu pentru că au fost mai slabi, sau pentru că nu meritau să ajungă în Parlament, ci din cauza că aşa a fost situaţia. Oamenii şi-au legat viitorul de persoanele care s-au manifestat într-un fel. De aici şi eşecul partidelor cum este Mişcarea Acţiunea Europeană, Partidul Social Democrat”, a menţionat Viorel Cibotaru.
Expertul a mai spus că printre concurenţii care nu au trecut pragul electoral au fost şi partide apărute sau reanimate peste noapte. „Au existat şi partide aventuriere. Unii au vrut să-şi promoveze imaginea, alţii au fost plătiţi pentru a contracara acţiunile unor partide. Era şi de aşteptat că se va repeta acţiunea din 29 iulie, când nemulţumirea faţă de partidele din alianţă şi inacţiunea fostului partid de guvernământ au dus la iniţierea activismului politic”, a declarat directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova.
Referindu-se la sectorul asociativ, Viorel Cibotaru a declarat că acesta a lucrat foarte profesionist, ca de obicei, deşi există foarte multe întrebări care nu trebuie trecute cu vederea. De exemplu, a spus expertul, sunt anumite conflicte de interese la nivel de ONG-uri care au monitorizat reflectarea campaniei. Există organizaţii care au promovat un oarecare partizanat politic. Indiferent de faptul în favoarea cui au pledat acesta, practica rămâne un fapt regretabil.
Viorel Cibotaru a mai spus că Biserica s-a oprit la timp. A existat o tentativă de a implica Mitropolia în campanie, dar s-a reuşit retragerea la timp din această luptă.