Ei au apărat pacea noastră, noi trebuie să le apărăm mormintele

Comunicat

 


Ei au apărat  pacea noastră,  noi trebuie să le apărăm mormintele



Comitetul de Salvare a Complexului Memorial „Cimitirul Eroilor” din mun. Chișinău, bd. Decebal 17 anunţă pentru ziua de mîine, 14 mai 2016 o agendă consacrată în totalitate memoriei militarilor căzuți în lupte în timpul celor două Războaie Mondiale.

Şirul evenimentelor va începe cu un Marş Comemorativ  care are drept punct de pornire  Monumentul Deportaților, Gara Feroviară, destinaţia finală fiind  Complexul memorial “Cimitirul Eroilor”  bd. Decebal 17. Începutul. Acţiunea va începe  la orele 11.00 şi va continua cu un  tedeum şi solemnităţi  consacrate memoriei  eroilor căzuţi în lupte.

Potrivit unor mărturii istorice din acea perioadă, „cimitirul internațional din capitală, amenajat în  anii 1918-1942, este o adevărată necropolă a peste 3000 de militari originari din șapte state beligerante – România, Rusia, Germania, Franța, Austria, Cehia, Polonia, Ucraina, Grecia,  Serbia, Croația, Slovenia, Slovacia, Bielorusia, Lituania, Letonia, Estonia,Ungaria, Italia.

Marşul Comemorativ are şi scopul de a sensibiliza opinia publică şi de a atrage atenţia instituţiilor responsabile în vederea restabilirii acestui sanctuar sacru, care îl dorim de a fi de model European. Sîntem convinși, că doar uniți vom impulsiona structurile abilitate din Republica Moldova în soluționarea problemelor de ordin birocratic, ce ar duce la restabilirea adevărului istoric, onorînd în acest mod jertfa adusă de ostașii care  au pus mîna pe armă  avînd drept  singură călăuză  nevoia de pace, sentimentul de patriotism  şi dragostea de viaţă.

Comitetul Salvării Complexului Memorial „Cimitirul Eroilor”

13 mai 2016

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.