Eforturi moldo-italiene pentru copiii cu părinţi plecaţi peste hotare
Autorităţile moldovene şi cele italiene au decis să îşi unească eforturile în scopul unei mai bune gestionări a fluxurilor migraţionale prin intermediul proiectului „Abordarea efectelor negative ale migraţiei asupra minorilor şi familiilor rămase în ţară”, transmite Info-Prim Neo.
Proiectul presupune organizarea unui recensământ printre rândurile copiilor rămaşi fără îngrijire părintească. „Sunt copii care trăiesc cu bunica, cu mătuşa şi nu au fost identificaţi că au părinţii plecaţi peste hotare. Nu există un număr oficial. Ministerul Educaţiei operează cu datele copiilor care sunt şcolarizaţi, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei determină aceşti copii sub aspectul statutului lor oficial. Nu este vorba doar de o evaluare cantitativă a copiilor rămaşi fără îngrijire pământească. Acest recensământ ne va oferi posibilitatea să aflăm care este profilul copiilor respectivi pentru ca ulterior asistenţii sociali comunitari să le ofere asistenţă”, spune Viorica Dumbrăveanu, şefa Direcţiei protecţia familiei şi drepturilor copilului din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.
Proiectul mai prevede oferirea asistenţei juridice, psihologice şi sociale părinţilor care au migrat în Italia, stabilirea contactelor părinţi-copii, dar şi sensibilizarea cetăţenilor în privinţa efectelor migraţiei prin prisma copiilor care au rămas în ţară fără îngrijire părintească. Campania de sensibilizare implică și o piesă de teatru: „Oameni ai nimănui”, care va fi montat în patru regiuni din Italia.
Proiectul „Abordarea efectelor negative ale migraţiei asupra minorilor şi familiilor rămase în ţară” este parte a Programului tematic de cooperare cu ţările terţe în domeniul migraţiei şi azilului, finanţat de Comisia Europeană şi co-finanţat de Ministerul Muncii şi Politicilor Sociale al Italiei. Bugetul proiectului este de 2 milioane de euro, acoperind activităţile de implementare pe o perioadă de 2 ani.
Numărul moldovenilor plecaţi în Italia este estimat la 105 mii de oameni. Potrivit statisticilor ministerelor, aproximativ 150 de mii de copii au fost lăsaţi fără îngrijire de unul sau ambii părinţi care au emigrat în străinătate.