Educaţia ca alternativă la munca minorilor
12 iunie – Ziua Mondială împotriva Muncii Copiilor – va marcată în acest an prin mii de evenimente în lumea întreagă care vor accentua necesitatea de ameliorare a accesului copiilor la educaţie ca alternativă pentru munca acestora, se spune într-un comunicat al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), citat de Info-Prim Neo.
Potrivit studiilor efectuate în cadrul Programului Internaţional cu privire la Eliminarea Muncii Copiilor al OIM, circa 218 mln de copii lucrează în lumea întreagă. Milioane de copii nu au acces la educaţie, care le-ar asigura un viitor mai bun sau ar realiza un echilibru între muncă şi educaţie. Aceasta se întâmplă din cauză că familiile mizează pe munca minorilor sau din cauză că, pur şi simplu, nu există şcoli.
Pentru a contracara munca minorilor, OIM cheamă guvernele să ofere educaţie copiilor, cel puţin până la atingerea vârstei minime de angajare.
De asemenea, OIM îndeamnă ţările membre ONU să asigure şanse egale de educaţie atât pentru băieţi, cât şi pentru fete.
OIM militează pentru eliminarea tuturor formelor de muncă pentru copiii din lumea întreagă. Cele mai periculoase forme constau în angajarea copiilor la munci periculoase, exploatare sexuală, trafic de copii. OIM se pronunţă pentru interzicerea directă a acestora.
30% dintre copii respondenţi în cadrul unui recent studiu UNICEF în Moldova au menţionat că sunt impuşi să facă munci casnice în detrimentul unor activităţi specifice vârstei lor, precum: şcoala, joaca, pasiunile, comunicarea cu prietenii. Studiul relevă că aceşti copii au mai puţini prieteni, rezultate mai slabe la şcoală, sunt mai izolaţi, fapt care afectează negativ dezvoltarea lor psiho-emoţională, intelectuală şi, nu în ultimul rând, cea fizică.