Cea de-a V-a ediție a Programului guvernamental DOR – Diasporă*Origini*Reveniri a ajuns la final. Timp de o săptămână, cei o sută de participanți au avut parte de activități creative, sportive, artistice, lingvistice, de cunoaștere a istoriei și a culturii. De asemenea, aflarea copiilor la tabăra DOR a fost completată de vizite culturale și întâlniri cu diferite personalități din Republica Moldova, transmite IPN.
Copiii au avut excursii la rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi”, dar și în piața Marii Adunări Naționale de Ziua Independenței. La fel, au învățat împreună cu meșterii populari arta cioplitului în lemn, au descoperit costumul popular, s-au implicat în activități teatrale și au participat la concertele prezentate de către colectivele artistice.
Cei 100 de copii, dintre care 80 din diasporă și 20 din țară, au fost selectați din totalul de 197 de pretendenți care au sosit din 14 țări, printre care Canada, Cehia, Franța, Portugalia etc. Dosarele copiilor din Moldova au fost selectate în urma unui concurs național de creație, la care trebuiau să prezinte conceptul de dor în raport cu migrația printr-o formă artistică: eseu, poezie, desen etc.
Programul DOR este o inițiativă a Guvernului Republicii Moldova și constă în organizarea anuală a unui program de vară pentru copiii cetățenilor din Republica Moldova aflați peste hotare, în scopul consolidării legăturilor emoționale cu țara de origine.
DOR se desfășoară începând cu anul 2013, în perioada 20-28 august, până în prezent având peste 400 de participanți.