Ecoul suportului acordat de Japonia fermierilor moldoveni va fi resimţit peste ani
Peste 100 articole de tehnică performantă au fost transmise producătorilor agricoli din fondul moldo-japonez Partener, creat în cadrul proiectului 2 KR, finanţat de guvernul Japoniei, transmite Info-Prim Neo.
Prezent la eveniment, premierul Vlad Filat a spus că în aceste zile dificile pentru poporul japonez Moldova exprimă sentimente de profundă compasiune şi solidaritate, precum şi recunoştinţa pentru susţinerea acordată de Japonia pe parcurs de mai mulţi ani. Numai în cadrul proiectului 2KR, cunoscut în orice localitate rurală din Moldova, ramura agricolă a beneficiat de peste 5 mii de unităţi de tehnică agricolă, tractoare şi combine de la firme performante, alte echipamente necesare.
Premierul a felicitat producătorii agricoli pentru faptul că au posibilitate să consemneze începutul sezonului agricol nu doar calendaristic, dar şi prin procurarea unor articole de tehnică, care le va permite să atingă noi dimensiuni în activitatea lor şi a dorit beneficiarilor un an agricol reuşit.
Valeriu Bulgari, directorul proiectului 2KR, a precizat că cele100 de articole de tehnică agricolă prezintă tractoare (inclusiv 5 tipuri de MTZ), combine Class Dominator (costul 100 mii euro), echipamente şi utilaje pentru îngrijirea solului, plantaţiilor multianuale. Costul total al acestora este de 50 mln lei. Mai mult de jumătate din aceste surse aparţin agricultorilor care au făcut comenzile respective, celelalte surse sunt din fondul Partener al proiectului 2KR. Mijloacele în fondul Partener sunt acumulate de la vânzarea tehnicii agricole fermierilor în tranşele anterioare ale proiectului.
„Formula de procurare a articolelor de tehnică din fondul Partener este cea din anii anteriori, adică beneficiarii achită 50 la sută din cost în prealabil, 25 la sută din cost peste un an şi încă 25% peste alt an. Dacă apar dificultăţi în privinţa achitării plăţilor, dialogăm cu beneficiarii, identificăm altă schemă de achitare. Suntem flexibili. Din proiectul 2KR, cu începere din 2001, au fost procurate 5000 de articole de tehnică, inclusiv 3500 tractoare, 600 de combine, alte echipamente, maşini şi utilaje agricole. Donaţiile japoneze au constituit 18 mln dolari”, a precizat Bulgari.
Andrei Tcaci, directorul societăţii agricole Valea Pârjotei, a menţionat că este foarte bucuros că are posibilitatea de a procura tehnică şi echipamente agricole noi în condiţii avantajoase. „Gospodăria noastră în ultimii trei ani a reuşit să renoveze întreg parcul de tractoare şi de utilaje cu articole de producţie autohtonă, dar şi străină. Aceasta ne va permite să obţinem rezultate mai bune, să avem venituri mai mari şi o viaţă mai bună la noi acasă”, a spus el.
Nicolae Kerostian, fermier din Congaz a apreciat că procurarea tehnicii agricole din proiectul 2KR şi fondul moldo-japonez Partener oferă posibilitate chiar şi gospodăriilor mai mici şi cu ma puţine venituri să se modernizeze. El a spus că este disponibil împreună cu alţi producători din UTA Găgăuză să vină cu ce pot în ajutorul poporului japonez.
„Vrem să încurajăm Japonia şi să spunem că întotdeauna plugarii din Moldova vor avea de spus un cuvânt de bine la adresa poporului japonez”, a adăugat el.