Economist: Puterea de cumpărare a euro în Moldova a scăzut cu 70%

Puterea de cumpărare a euro a scăzut semnificativ în ultimii ani în Republica Moldova, conform unei analize realizate de expertul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit acestuia, devalorizarea este evidentă când comparăm valoarea actuală a euro cu cea de acum două decenii, transmite IPN.

„În anul 2000 moldovenii care primeau 100 de euro din remitențe puteau cumpăra o cantitate considerabilă de bunuri. În 2020,erau necesari 240 de euro pentru aceeași cantitate de bunuri. Iar în 2024 suma a crescut la 400 de euro”, explică expertul.

Veaceslav Ioniță subliniază că în doar patru ani puterea de cumpărare a euro a scăzut cu peste 70%. Respectiv, ceea ce cumpărai cu 100 de euro în 2020, astăzi necesită aproximativ 170 de euro. „Un salariu de 1 000 de euro astăzi valorează, în termeni reali, doar 590 de euro din 2020”, precizează Ioniță.

Scăderea puterii de cumpărare este atribuită inflației și prețurilor din ultimii ani. „Inflația galopantă și scumpirile din ultimii ani au „mâncat” din valoarea reală a banilor. Salariile în euro par mari pe hârtie, dar în practică, pierd teren rapid”, afirmă expertul.

Analiza mai relevă că, în 2024, aproximativ 16,5% dintre angajații din Moldova câștigă salarii mai mari de 1 000 de euro pe lună, echivalentul a 19 250 de lei. Aceasta înseamnă 104 000 de persoane. Comparativ cu anul trecut, numărul lor a crescut cu 30 000, de la 74 000.



Potrivit expertului, domeniile care primesc salarii peste media sunt: „sectorul IT conduce detașat, 62,3% dintre angajați având salarii mai mari de 1 000 de euro. Urmează sectorul financiar, cu aproape jumătate din angajați (47,3%) depășind acest prag. Surprinzător, administrația publică ocupă locul trei, cu 22,8% dintre funcționarii publici care câștigă peste 1 000 de euro”, explică Veaceslav Ioniță.

La polul opus: „sectorul HORECA are doar 3,5% dintre angajați care depășesc acest prag. În învățământ, doar 8,7% dintre cadrele didactice câștigă peste 1.000 de euro, iar în domeniul culturii și artei, procentul este de 4,3%”, subliniază expertul.



„Deși observăm o creștere a numărului de salariați cu venituri mari, inegalitățile între sectoare rămân o problemă majoră. Dacă vrem să reducem aceste decalaje, trebuie să investim mai mult în educație, cultură și infrastructură”, recomandă Veaceslav Ioniță.

„Acum zece ani, doar 1 900 de persoane aveau un salariu de peste 1 000 de euro. În prezent, numărul lor este de 50 de ori mai mare. Această evoluție arată că, în ciuda provocărilor, există și semne pozitive în economie. Tot mai mulți moldoveni reușesc să obțină salarii competitive, ceea ce ne dă speranță pentru un viitor mai bun”, concluzionează economistul.

Banca Națională a Moldovei (BNM), a anunțat că din data de 2 ianuarie 2025 euro va fi utilizat ca monedă de referință pentru stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc, înlocuind dolarul SUA. Potrivit BNM, datele oficiale arată că peste 60% din tranzacțiile comerciale și 70% din remiteri sunt în euro, iar această monedă este cea mai populară în piața valutară locală. Schimbarea va contribui la stabilitatea cursului valutar, în beneficiul economiei, susține banca națională.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.