Economisește energia – plătește mai puțin. Campanie lansată de Guvern

Guvernul lansează campania „Economisește energia – plătește mai puțin”, transmite IPN.

Cetățenii și agenții economici vor primi la informații publicate de Ministerul Energiei și Centrul Național pentru Energie Durabilă, care se referă la reducerea consumului de energie și a cheltuielilor.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Energiei, inițiativa promovează recomandări practice de optimizare a consumului de energie și face parte din eforturile Guvernului de a încuraja responsabilitatea energetică.

Materiale informative, ghiduri și broșuri pot fi accesate pe pagina Centrului Național pentru Energie Durabilă.

Pentru a reduce consumul, cetățenii sunt îndemnați să adapteze gradul de iluminare a locuinței la nevoile lor, deoarece 30% din consumul total de energie este utilizat pentru iluminarea locuinței. Totodată, oamenii sunt îndemnați să aleagă corpuri de iluminat cu senzori de mișcare, să folosească scările în locul liftului, să mențină electrocasnicele într-o stare bună de funcționare, să stingă lumina în spațiile și încăperile unde aceasta nu mai este necesară.

Pentru a economisi energia termică, cetățenilor li se recomandă să se asigure că țevile sunt izolate, deoarece aproximativ 15% din consumul total de energie este utilizat pentru încălzirea apei. La fel, se recomandă aerisirea periodică a caloriferelor, mentenanța periodică a sistemului de încălzire, evitarea, pe cât posibil, a deschiderii ușii cuptorului în timpul gătirii sau utilizarea unui capac la prepararea bucatelor pe aragaz.

Pentru economisirea resurselor de apă, se recomandă instalarea unui cap de duș cu debit scăzut, astfel valoarea facturilor va fi vizibil mai mică. Este recomandată izolarea conductelor de apă caldă și reducerea presiunii apei. La fel, oamenii nu trebuie să lase robinetul deschis în timp ce se spală pe dinți sau bărbieresc (în cazul bărbaţilor), dar și să opteze pentru dușuri în locul băilor în cadă.

Pentru a economisi combustibilul, oamenii sunt îndemnați să folosească carburant cu cifră octanică mai mare, să verifice filtrele de carburant și de aer, să nu oprească motorul la semafor, să nu conducă agresiv, să folosească pilotul automat și să adopte un pasager, recomandă Centrul Național pentru Energie Durabilă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.