Punerea departe a unei sume oricât de mici, lunar, din venitul pe care îl are o persoană, l-ar putea ajuta să treacă cu brio peste perioadele în care există dificultăți, în care prețurile cresc, iar inflația este mare. Opinia a fost exprimată de Bianca Isaincu, analist în politici de alfabetizare financiară și finanțare durabilă, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în cadrul podcastului de educație financiară „Dă sens banilor”, transmite IPN.
Potrivit Biancăi Isaincu, oamenii se pot proteja prin a se gândi la cheltuielile pe care le fac. În momentul în care persoana are un venit care este stabil, acesta este deja un lucru pozitiv și trebuie să se gândească cum să-l mențină și cum să-l repartizeze între nevoi și ceea ce se vrea să se facă. Pe lângă economisiri trebuie să se încearcă evitarea creditelor cu dobânzi foarte mari, care pot avea un impact negativ în momentul în care aceste credite se acumulează, se suprapun.
De asemenea, spune ea, există tentația de a merge și de a lua credite pe scurtă durată, dar când există dificultăți financiare, nu este bine. Poate fi o soluție în cazul în care se atestă o necesitate foarte, foarte acută. Dar, oricum, e foarte riscant. „Pentru că atunci când avem un credit cu o dobândă foarte mare, din păcate acesta poate deveni un rolling credit (credit rulant), care ne duce la probleme financiare severe, pentru că nu mai putem plăti ratele. Deci, pe cât posibil, trebuie să evităm situațiile de genul acesta”, a adăugat analista.
Bianca Isaincu a mai spus că persoanele nu trebuie să creadă că există soluții care îi pot ajuta într-un timp foarte scurt să facă foarte mulți bani. „În ultimii ani am văzut, de asemenea, că oamenii au fost tentați să investească în criptomonede, în servicii financiare noi care promit să dea randament foarte mare într-un timp foarte scurt. Trebuie să știm că în momentul în care cineva ne propune sau cineva ne spune că avem posibilitatea de a face foarte mulți bani într-un timp foarte scurt, aceasta înseamnă și riscuri foarte mari”, a spus ea.
Ideea cea mai bună, susține Bianca Isaincu, este să se revină la „good prudent management”, adică gestionarea finanțelor într-o manieră responsabilă.
Realizarea podcastului din seria „Dă sens banilor” a fost posibil datorită Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).