Economiile de pe malurile Nistrului se distanţează treptat, experţi

În a doua jumătate a anului 2013, economiile de pe malurile Nistrului au început treptat să se distanţeze. Centrul analitic independent Expert-Grup notează, într-o publicaţie tematică că, declinul din 2009 a fost mult mai puternic în raioanele din dreapta râului Nistru. Drept rezultat, în perioada 2010-2012 investiţiile pe cap de locuitor în regiunea din stânga Nistrului au fost mai mari decât pe malul drept, iar începând cu trimestrul 2 al anului 2012, situaţia s-a inversat.

Producţia agricolă pe cap de locuitor este tradiţional mai mare în raioanele din dreapta Nistrului comparativ cu nivelul din regiunea transnistreană. Acest fapt este determinat de specializarea aprofundată a regiunilor din dreapta Nistrului în producerea bunurilor agro-alimentare. În 2012, ponderea agriculturii în PIB-ul regiunii transnistrene constituia doar 2,7%, în timp ce în raioanele din dreapta Nistrului acest indicator a fost de 10,9%.

Procesele inflaţioniste au caracter mai pronunţat în regiunea din stânga Nistrului comparativ cu malul drept. Această diferenţă determină şi un grad mai înalt al monetizării regiunii din dreapta Nistrului. Creşterea mai accelerată a preţurilor din regiunea transnistreană determină reticenţa faţă de păstrarea banilor, care pierd rapid din valoare. Ca rezultat, volumul masei monetare, raportat pe cap de locuitor, în raioanele din dreapta Nistrului devansează acelaşi indicator din regiunea transnistreană.

Expert-Grup menţionează că diminuarea nivelului de convergenţă din ultima perioadă dintre economiile de pe ambele maluri ale Nistrului constituie o provocare majoră pentru implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE pe întreg teritoriu al Republicii Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.