În 2-3 ani va fi realizată interconexiune sistemelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România. Declarația a fost făcută de premierul Pavel Filip în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.
„Noi mergem pe calea instalării unei stații așa numite Back to Back pentru că sistemele noastre sunt diferite – sincron și asincron. Pentru aceasta avem nevoie de această stație, care costă enorm. Vorbim de o singură interconexiune – de proiectul Isaccea-Vulcănești-Chișinău și avem deja contractați banii pentru acest lucru de la Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare, Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții”, a declarat prim-ministrul.
Potrivit lui, acum urmează să fie pus în aplicare proiectul– semnarea contractelor pentru construirea stației. „Dar și aici discutăm cu colegii din România. Noi ne-am fi dorit cu plăcere să mergem pe aceeași cale pe care am mers cu gazoductul (n.r. gazoductul Iași-Ungheni). Ține deja de voința celor de la „Transelectrica” ( n.r. Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” din România), noi suntem gata să cedăm aceste rețele care sunt în Republica Moldova și țin de această interconexiune”, spune Pavel Filip.
Potrivit Guvernului, costul total al proiectului de interconectare constituie 270 de milioane de euro. Construcția stației Back to Back din Vulcănești va fi cofinanțată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții și Uniunea Europeană. Iar Banca Mondială va finanța extinderea stației din Vulcănești, modernizarea stației din Chișinău și construcția liniei electrice aeriene LEA 400 kV Vulcănești-Chișinău, prin acordarea unui împrumut.