Economia ţării a înregistrat o evoluţie descendentă anul trecut

Pe parcursul anului 2015, economia Republicii Moldova a înregistrat o evoluţie descendentă, iar sectorul extern al economiei ţării a fost marcat de recesiunea economică înregistrată de principalii parteneri din CSI (Federaţia Rusă şi Ucraina, al căror PIB s-a diminuat cu 3,7% şi, respectiv, 9,9% în termeni reali, faţă de 2014), ceea ce a avut un impact negativ substanţial asupra exportului, precum şi asupra remiterilor personale, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naţionale a Moldovei.

Remiterile personale ale rezidenţilor Republicii Moldova, de asemenea, au manifestat o tendinţă descrescătoare în ultimii ani, diminuându-se de la 25,3% în raport cu PIB în 2013 până la 21,8% în 2015, în special în urma scăderii intrărilor din Federaţia Rusă. Pe piaţa valutară internă s-a păstrat tendinţa de depreciere a leului moldovenesc faţă de euro şi faţă de dolarul american. Indicele preţurilor de consum în decembrie 2015 a constituit 113,6%, faţă de decembrie 2014.

Exporturile de bunuri ale Republicii Moldova au avut în ultimii ani tendinţă de diminuare, cauzată de scăderea preţurilor la bunurile exportate, în timp ce volumele fizice au fost în creştere. Evoluţia preţurilor pe pieţele externe în anul 2015 a fost însă, în general, pozitivă pentru Republica Moldova, deoarece preţurile bunurilor importate au scăzut într-o măsură mai mare decât cele ale bunurilor exportate. Astfel, raportul de schimb s-a îmbunătăţit.

Aplicarea, începând cu întâi septembrie 2014, a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) cu Uniunea Europeană a avut un impact favorabil asupra exporturilor Republicii Moldova în UE (care s-au majorat cu 6,1% faţă de anul 2014, fără bunurile pentru/după prelucrare), însă insuficient pentru a compensa integral diminuarea exporturilor spre CSI (care au scăzut cu 32,2% faţă de anul 2014, fără bunurile pentru/după prelucrare).

PIB-ul s-a majorat în termeni reali în anii 2013-2014 şi în primele două trimestre ale anului 2015, după care a scăzut în trimestrele III şi IV. Per total, în anul 2015 a fost înregistrată o contractare a PIB-ului cu 0,5% în termeni reali faţă de anul precedent. Această evoluţie a fost cauzată în mare parte de reducerea volumului fizic al producţiei agricole (-13,8% faţă de 2014), determinată de diminuarea producţiei vegetale în urma secetei.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE