Economia Moldovei suferă din cauza lipsei de forţă calificată de muncă, opinie

Moldova se confruntă cu o lipsă a forţei de muncă calificată, de aceea autorităţile trebuie să aibă o strategie cum să-i facă pe tineri să aleagă meseriile necesare pentru economia ţării şi să-i convingă să rămână în ţară să muncească. Sugestia vine de la preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Oleg Budza.

Oleg Budza a declarat pentru IPN că în cei 22 de ani de când Moldova şi-a declarat independenţa, în domeniul economic nu ne putem lăuda cu realizări importante. „Da, am devenit independenţi, avem imn, drapel, dar omul nu trăieşte doar cu politică şi emoţii, el are nevoie de hrană, copiii să fie asiguraţi, să aibă servicii ieftine etc. Da, în această perioadă s-au făcut lucruri necesare pentru dezvoltarea economică a ţării, precum privatizarea, dar şi acum simţim că au fost făcute greşeli”, a spus liderul sindicaliştilor.

Potrivit lui Oleg Budza, există o serie de legi care nu se respectă. O bună parte din antreprenori nu sunt de acord cu unele prevederi legale, pe care le consideră sufocante, de aceea  au plecat în economia tenebră şi nu vor să iasă de acolo, să aibă grijă de ţară, de copii şi de vârstnici. Potrivit datelor sindicatelor, peste 50% din oamenii de afaceri activează în economia tenebră, a remarcat Oleg Budza.

Pe de altă parte, agenţii economici oneşti sunt cointeresaţi să fie curmată concurenţa neloială, deoarece unul duce toată povara, spune preşedintele CNSM. „Noi acum ne aflăm într-o perioadă complicată, economia s-a schimbat, a trecut de la economia centralizată la diferite structuri şi diferite forme, aceasta acum are nevoie de personal calificat. Doar 14% din patroni sunt mulţumiţi de calificarea angajaţilor. Trebuie depuse eforturi astfel încât cererea şi oferta să fie echilibrate, patronii să ceară forţa de muncă necesară, iar Guvernul să reacţioneze prompt şi să o asigure. Vorbim cu investitori din diferite ţări şi ne spun că marea problemă a Republicii Moldova este lipsa de personal calificat”, a subliniat Oleg Budza.

O problemă, spune sindicalistul, sunt şi studiile superioare, deoarece în Moldova există zeci de universităţi private, care eliberează diplome, nu şi garanţii că cel care a primit diploma are cunoştinţele necesare. „Pentru Moldova cea mai gravă problemă constă în plecarea masivă a populaţiei apte de muncă. 30% din persoanele care au plecat nu se mai întorc, noi pierdem populaţia activă, îmbătrânim, sunt tot mai mulţi pensionari, iar un salariat întreţine mai mult de un pensionar, pe când norma este de  3 salariaţi la un pensionar. Dacă va continua exodul populaţiei, s-ar putea să ajungem la 500 de mii de salariaţi şi peste un milion de pensionari”, a remarcat Oleg Budza.

Liderul sindicatelor menţionează că s-au întâmplat şi lucruri pozitive. S-a schimbat  mentalitatea oamenilor, în Moldova au venit şi companii cu capital străin, iar cetăţenii care muncesc la acestea primesc salarii mari şi au condiţii bune de muncă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.