Ecologiştii propun limitarea participării la vânătorile selective

Ecologiştii propun ca doar autorii de lucrări ştiinţifice să poată participa la vânătorile selective în ariile naturale protejate de stat. Preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova, Alecu Reniţă, a declarat pentru IPN că un astfel de regulament este necesar pentru a nu se mai repeta incidentul din Pădurea Domnească, de la sfârşitul anului trecut, soldat cu rănirea mortală a unui participant la vânătoare.

„O vânătoare selectivă are scop sanitar. Este o acţiune la care doar specialiştii trebuie să participe, cei care fac deosebire între specii”, a spus Alecu Reniţă. Potrivit preşedintelui Mişcării Ecologiste actualmente există un singur regulament, aplicat în raport cu toţi vânătorii, fără să se facă o diferenţă între o vânătoare simplă și una selectivă.

Preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor din Moldova, Oleg Ciocoi, a declarat pentru IPN că o vânătoare selectivă trebuie să se facă de către specialişti care pot aprecia ce fel de animale trebuie împuşcate. Ar fi bine dacă, pe lângă a fi autori de lucrări ştiinţifice, vânătorii ar mai frecventa şi seminare de aprofundare a cunoştinţelor despre o vânătoare selectivă. Astăzi, potrivit lui Oleg Ciocoi, la vânătorile selective participă persoane necompetente, care fac mai mult rău decât bine.

Şefa direcţiei Resurse naturale şi biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, Ala Rotaru, a menţionat că urmează să fie elaborat un regulament pentru vânătoarea selectivă şi vor fi examinate toate propunerile societăţii civile.

În luna decembrie a anului trecut, în urma unei vânători selective din Rezervaţia Pădurea Domnească  a decedat un om. La aceasta au participat vânători care nu erau specialişti în vânătorile selective.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.