Republica Moldova este înafara oricărui pericol de inundații și a unor ploi abundente care ar pune în pericol localitățile din apropierea râurilor cu debit mare. Opinia aparține ecologistului Ilia Trombistky și a fost făcută publică în cadrul emisiunii „Glavnoe” de la postul de televiziune TVC 21.
„Eu consider că am trecut peste vârful inundațiilor. În același timp, pentru luna iulie au fost prognozate ploi mari în Carpați. Nu cred că consecințele vor fi la fel de mari, însă nivelul apei în râul Nistru se va menține la un nivel foarte ridicat”, a declarat Ilia Trombistky.
Potrivit expertului în ecologie, scurgerile în cantități mari din Carpați sunt direct legate de defrișarea pădurilor. Mai exact, pădurile au o capacitate mare de absorbire a apelor, însă în urma defrișărilor acestea nu mai sunt capabile să-și îndeplinească funcția pe care o au în ecosistem.
Pe lângă inundații, Republica Moldova se confruntă anual și cu un val de secete. În opinia ecologistului, acest lucru se întâmplă din cauza faptului că lacurile create artificial în ani 1960 au fost privatizate sau arendate și utilizate în interese private. Astfel, în urma acțiunilor întreprinse de către proprietarii lacurilor, râurile cu debit mic seacă.
O altă problemă a secării râurilor ține de faptul că în urma ploilor abundente, râurile se nămolesc, iar resursele de apă se pierd, afirmă Ilie Trombițchi.
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis avertizare cod portocaliu în legătură cu precipitațiile foarte puternice, prognozate în cursul superior a bazinului hidrografic al râului Prut (Ucraina). Hidrologii avertizează că în perioada 23-29 iunie, va crește nivelul apei pe sectorul Criva-Costeşti-Stânca cu circa doi metri. Totodată, în legătură cu decizia subcomisiei de exploatare a Nodului Hidrotehnic Costești –Stânca de a mări volumul deversării apei din Lacul de Acumulare Costeşti-Stânca (râul Prut) până la 510 m3/s, Centrul Hidrologic avertizează referitor la creșterea nivelului apei pe sectorul Costeşti-Stânca -Cantemir cu 2,5-3,5 metri, precum și pe sectorul Cantemir-Brânza cu unu-doi metri.