Eckart Stratenschulte: Moldova va fi sprijinită de UE numai dacă ea însăși vrea acest lucru

Republica Moldova va fi sprijinită de Uniunea Europeană numai dacă ea însăși vrea acest lucru. Dacă în Moldova se doresc reforme orientate spre vest, atunci acest lucru trebuie să fie organizat de forțele corespunzătoare din interiorul țării. Declarația a fost făcută pentru corespondentul  IPN la Berlin de către directorul Academiei Europene din Berlin, Eckart Stratenschulte.

Potrivit lui, UE are câteva domenii importante în sfera politicii externe și Republica Moldova nu face parte din ele. Unica posibilitate de apropiere de Uniunea Europeană este ca oamenii să fie activi în propria țară, să contribuie la realizarea reformelor și nu doar la suprafață, dar și în profunzime. Acest lucru ar fi un semnal important pentru UE și astfel Uniunea Europeană va sprijini aceste reforme.

În opinia directorului Academiei Europene din Berlin, există o contradicție între ceea ce guvernarea europeană de la Chișinău declară și ceea ce face. „Aceasta este problema. Există oameni deștepți în Republica Moldova care știu ce să le povestească structurilor Uniunii Europene”, spune Eckart Stratenschulte.

Pentru Uniunea Europeană Republica Moldova nu este atât de importantă. De aceea, nimeni nu încearcă să pătrundă în profunzimea lucrurilor. Pentru oficialii europeni important este să fie liniște în Moldova. „Nu există conflicte, împușcături, decedați, revoluții, asta înseamnă că există o anumită disponibilitate din partea UE să-i fie spuse povești. Din partea UE un astfel de comportament duce la un comportament superficial al angajamentului în Moldova”, a spus Eckart Stratenschulte.

Profesorul susține că a pledat întotdeauna pentru faptul ca Uniunea Europeană să sprijine Republica Moldova și să o transforme într-un model. „Dacă ne reușește să aducem o țară mică pe cursul succesului, ca lucrurile să progreseze pentru oameni, procedând astfel am fi făcut ceva bun pentru oameni. Concomitent, și altor țări am fi putut să le arătăm că putem face reforme democratice și economice. Din păcate,  nu există acest interes din partea europeană. Cred că Moldova are condiții bune, oameni bine instruiți. Țara nu este mare, iar asta înseamnă că un sprijin nu ar costa foarte mult”, susține directorul Academiei.

În opinia lui Eckart Stratenschulte, UE a omis o șansă în ceea ce privește politicile în domeniul Parteneriatului Estic axate pe Republica Moldova. Coalițiile așa-numite pro-europene de la Chișinău au reușit să realizeze prea puține și alegerile prezidențiale au arătat că oamenii se gândesc că, poate, Federația Rusă îi poate ajuta mai mult decât UE.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.