Echipa de Țară a ONU Moldova a plantat copaci în sudul țării, la invitația bașcanului UTA Găgăuzia, Irina Vlah. Acțiunea a fost prilejuită de Ziua ONU, sărbătorită tradițional la 24 octombrie. Simon Spingett, coordonator rezident ONU în Moldova, a remarcat că una din prioritățile ONU la nivel global și local este promovarea acțiunii asupra climei. Este obiectivul de dezvoltare globală nr. 13, pentru a stopa impactul negativ al schimbărilor climatice asupra mediului înconjurător și vieții oamenilor, transmite IPN.
„Schimbările climatice ne afectează viața, iar situația va deveni din ce în ce mai rea dacă omenirea nu va întreprinde măsuri concertate pentru a reduce schimbările climatice. La ONU Moldova considerăm că fiecare din noi poate contribui la reducerea încălzirii globale și îngrijirea planetei noastre. Un bun exemplu este sădirea copacilor, reducerea utilizării plasticului, reciclarea gunoiului, utilizarea transportului în comun sau a bicicletei oricând este posibil, iar șirul poate continua. Important este să ne unim forțele și să acționăm acum” a menționat Simon Spingett.
Cei 25 de copaci, din cei 230 planificați să fie sădiți la Comrat, sunt de tipul Sofora Japonica și au fost plantați în parcul „Eliberării” din Comrat.
Bașcanul Irina Vlah a menționat, la rândul ei, că problema încălzirii globale și a schimbărilor climatice afectează fiecare persoană, iar impactul acestora este resimțit. Din cauza secetei din anii 2019 si 2020, Găgăuzia a pierdut recoltă în valoarea de peste 660 de milioane lei, ceea ce constituie 2/3 din buget. „Nu putem să ignorăm această problemă, or asta ar însemna să ignorăm viitorul copiilor și nepoților noștri. O soluție cu impact necesită o colaborare la scară largă între țări și guverne, unde ONU are rolul de a uni oamenii. Vă mulțumim pentru susținere și suntem convinși că exemplul dvs. va motiva și pe alții, iar Găgăuzia va deveni mai verde și mai sănătoasă”, a fost mesajul guvernatorului Găgăuziei.
Conform raportului ONU al Comitetului Interguvernamental privind Schimbările Climatice, elaborat de 234 de savanți din 66 de țări, schimbările climatice sunt larg răspândite, relativ rapide și în proces de intensificare, iar unele tendințe sunt deja ireversibile. Influența omului asupra climei a contribuit la încălzirea climei la o viteză nemaiîntâlnită în ultimii 2000 de ani, se arată în același studiu. Savanții au identificat schimbări în sistemul climatic de pe întreg globul pământesc: în atmosferă, în oceane, în ghețari și la sol. În opinia experților, omenirea mai are timp pentru a reduce impactul schimbărilor climatice. Spre exemplu, doar reducerea emisiilor de gaze ar putea îmbunătăți rapid calitatea aerului, iar în 20-30 de ani temperatura globală s-ar putea stabiliza.
Alți peste 200 de copaci urmează a fi plantați în luna noiembrie, pe un teritoriu situat la intrarea în orașul Comrat, unde se preconizează a fi amenajat un spațiu de agrement și relaxare pentru locuitorii orașului.