Ecaterina Mardarovici: Alegerile anticipate nu sunt o soluţie, trebuie să le cerem o guvernare mai bună

Alegerile anticipate niciodată în istoria Republicii Moldova nu au adus o situaţie mai bună decât până la alegeri. În situaţia de acum acestea tot nu reprezintă o soluţie, deoarece există riscul să vină la putere încă pentru 8 ani politicieni care promovează vectorul pro-estic în defavoarea celui pro-occidental. Din aceste considerente, societatea civilă trebuie să depună eforturi pentru a impune partidele care se declară pro-europene să guverneze ţara mai bine. De această părere este Ecaterina Mardarovici, preşedinta Consiliului ONG, care s-a expus în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Despre ce tace societatea civilă? Viziuni asupra procesului de negocieri privind formarea coaliţiei de guvernare”, organizată de către Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

Ecaterina Mardarovici a menţionat că acum, în toiul negocierilor privind formarea unei noi coaliţii, chiar dacă organizaţiile neguvernamentale nu au un mesaj comun adresat clasei politice, acestea continuă să activeze aşa cum au făcut-o şi până acum, să implementeze diferite proiecte pentru a îmbunătăţi situaţia în mai multe domenii. Preşedinta Consiliului ONG e de părere că actualele partide de la putere nu mai sunt în stare să ia în considerare opinai societăţii civile, însă dacă, eventual, viitoarea guvernare va manifesta interes, organizaţiile neguvernamentale sunt gata să vină cu expertiza lor şi cu recomandări.  

„Unde-i unul nu-i putere” şi se ştie de mult. Structurile europene ne îndeamnă să cooperăm, la noi sunt un şir de organizaţii care activează pe aceleaşi domenii şi dacă vrem să învăţăm şi societatea să coopereze, trebuie noi să demonstrăm cum se face. Noi am şi protestat, am venit cu propuneri, am cerut anumite priorităţi, colaborarea înseamnă să susţii anumite lucruri, dar şi să ai curajul să spui că lucrurile nu merg bine, acolo unde nu merg”, a spus preşedinta Consiliului ONG.

Cât ţine de subiectele negocierilor dintre politicieni, Ecaterina Mardarovici a adăugat că problema nu este în algoritmul de împărţire a funcţiilor, ci în oamenii care ajung în aceste funcţii. De asemenea, experta a îndemnat să nu se uite ce s-a întâmplat în 2001, când, după ce politicienii democraţi nu s-au putut înţelege, a fost lăsat cetăţeanul să aleagă şi „am avut 8 ani de lipsă de democraţie”. „E un mit că cetăţeanul va face o alegere corectă”, a opinat Ecaterina Mardarovici.

Ea spune că politicienii ajustează legislaţie după necesităţile lor. „Acum aceştia cer preşedinte ales de popor. De parcă n-am avut doi preşedinţi aleşi de popor şi crizele nu au putut fi evitate. Ei trebuie impuşi să guverneze corect, să lase ispita de a modifica Constituţia privind alegerea preşedintelui. Trebuie ca partidele împreună să recunoască greşelile, că nu au altă cale, şi să facă Guvernul împreună. Alegerile anticipate niciodată nu au adus situaţii mai bune. Trebuie să-i impunem să guverneze mai bine decât să riscăm ca 8 ani să avem Partidul Politic „Partidul Nostru” la guvernare”, a încheiat Ecaterina Mardarovici.

Dezbaterea publică: „Despre ce tace societatea civilă? Viziuni asupra procesului de negocieri privind formarea coaliţiei de guvernare” este ediţia a 44-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” desfăşurat cu susţinerea fundaţiei germane Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.