E nevoie de individualizarea răspunderii în cazul conflictului de interese, expert juridic

Sunt necesare analize foarte serioase din punctul de vedere al individualizării răspunderii, mai ales în domeniul conflictului de interese. Este necesară găsirea unei soluții optime care ar realiza asigurarea principiului dreptății, individualizării răspunderii în funcție de gravitatea faptei și previzibilității răspunderii. Opinia în acest sens a fost exprimată de Viorel Rusu, expert juridic în cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), într-o conferință de presă la IPN.

CALM, acum câțiva ani, a atenționat factorii de decizie, începând cu ANI și terminând cu Parlamentul, că legislația este restrictivă, unilaterală și nu ține cont de specificul APL. Tot atunci,  s-a solicitat crearea unui grup de lucru pentru a se găsi soluția, „ca să nu fie transformată problema conflictului de interese într-o bâtă pentru unele fapte”, a remarcat expertul.

Viorel Rusu consideră că răspunderea în domeniul integrității trebuie să fie individualizată. Or, legislația prevede o singură sancțiune – privarea dreptului de a exercita anumite funcții pe o perioadă de trei ani. „Asta ar însemna că toți cei care încalcă, bunăoară, regulile de circulație rutieră, de la nepornirea semnalizării și terminând cu trecerea la culoarea roșie a semaforului, ar trebui privați de permisul de conducere pe trei ani”, a comparat expertul.

Viorel Rusu a mai spus că ANI trebuie să se bazeze pe măsuri preventive, adică să prevină conflictele de interese prin instruiri, prin acordare de asistență operativă, în special aleșilor locali. Cu întârziere, ANI a semnat un acord cu CALM pentru organizarea unor instruiri, dar problema legislației nu e soluționată.

„De multe ori se vorbește că toți sunt egali și ar trebui să fie un tratament egal. Evident. Dar tratamentul egal nu înseamnă ca fiecare să fie tras la răspundere fără a ține cont de circumstanțele atenuante. Statistica cazurilor demonstrează că ANI îndeplinește planul anume cu aleșii locali, cu primarii, într-o măsură mai mică, poate, și cu unii consilieri. La nivel central nu prea sunt cazuri, deși și acolo sunt funcționari și demnitari care admit conflicte de interese”, a declarant Viorel Rusu.

Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul IPN „Injustiția la vedere prin mijloace multimedia”. Agenția IPN nu își adjudecă dreptul să decidă dacă organizatorii conferințelor de presă au dreptate în cauzele despre care vor vorbi, aceasta este prerogativă exclusivă a justiției, însă perioada exagerat de lungă, mult mai lungă decât prevede legislația, a acestor cazuri poate fi considerată drept act de nedreptate și injustiție evidentă. Agenția de presă IPN nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.