E necesar un regulament de aplicare a cotei de angajare a persoanelor cu dizabilități, CDPD

Cota de 5% de persoane cu dizabilități, care trebuie respectată în entitatea în care activează 20 de angajați nu se aplică. Chiar și în unele instituții publice din administrația centrală nu se cunoaște despre acest mecanism, prevăzut de lege. Experții Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, care au elaborat un studiu în acest sens, consideră că este necesară elaborarea unui regulament de aplicare a cotei respective.

Într-o conferință de presă la IPN, Ion Cibotărică, director de programe advocacy și politici publice la CDPD, a declarat că în primul și în primul rând, autoritățile trebuie să asigure o informare largă cu privire la prevederile Legii privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități. Aceasta spune foarte clar că angajatorii, indiferent de forma de organizare juridică, care conform schemei de încadrare a personalului au 20 de angajați și mai mult, creează sau rezervă locuri de muncă și angajează în muncă persoane cu dizabilități într-un procent de cel puțin 5% din numărul total de salariați.

Ion Cibotărică a menționat că regulamentul de aplicare a acestei cote ar veni să tălmăcească și să explice minuțios prevederile legale și să descrie acțiunile ce se impun, conform legii. Or, în prezent unii angajatori nu cunosc să interpreteze prevederile ce țin de crearea sau rezervarea locurilor de muncă pentru persoane cu dizabilități și nici nu înțeleg care e mecanismul care trebuie pus în practică.

Acest regulament, în opinia sa, ar trebui să clarifice și aspectele legate de sancționarea nerespectării cotei de 5%, pentru că în Codul Contravențional sunt prevăzute sancțiuni pentru încălcarea legislației privind încadrarea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități. „Problema este în formularea acestei prevederi – acolo scrie crearea sau rezervarea a 5% pentru persoanele cu dizabilități, ceea ce un angajator nu înțelege. Cum să rezervi un loc de muncă pentru o persoană cu dizabilități. Recomandarea noastră este să fie creat un mecanism, un regulament, prin care Guvernul să explice cum are loc procedura de rezervare a locurilor de muncă etc. deoarece nu este mecanismul, nu se aplică nici sancțiunea”, a spus directorul de programe.

Studiul realizat de către Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități arată că din 24 de instituții din administrația publică centrală doar două entități – Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Casa Națională de Asigurări Sociale – are mai bine de 5% din totalul angajaților persoane cu dizabilități. Doar cinci instituții au menționat că au un registru de strictă evidență a cererilor persoanelor cu dizabilități care s-au adresat a fi angajate. 

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, prezentate la conferință, rata de ocupare a persoanelor fără dizabilitate este de 47,2%, iar în rândul persoanelor cu dizabilități aceasta constituie doar 19,7%. Rata de ocupare a persoanelor cu dizabilități din mediul rural a fost mai înaltă – 21,1%, în comparație cu mediul urban – 16%.

  • ion cibotarica despre necesittea regulamentului.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.