Durata maximă a parteneriatului public-privat nu va putea depăși 50 de ani

Durata maximă a contractului de parteneriat public-privat nu va putea fi mai mare de 50 de ani. Totodată, partenerul privat, indiferent de forma parteneriatului public-privat, va fi obligat să suporte cel puțin 50 la sută din riscurile comerciale. Prevederile se conțin în-un proiect de lege aprobat de Parlament în prima lectură, transmite IPN.

Totodată, obiect al parteneriatului public-privat nu pot fi întreprinderile de stat, cele municipale sau societățile comerciale în care statul ori autoritatea publică locală deține cota-parte în capitalul social, din profitul net al cărora pot fi acoperite mai mult 30 la sută din investițiile planificate pentru realizarea contractului de parteneriat public-privat. Finanțarea investițiilor curente se va face exclusiv din fondurile partenerului privat.

O altă clauză importantă ține de instituirea unui mecanism eficient de monitorizare a implementării proiectelor în cadrul parteneriatelor publice-private.

Proiectul a fost înaintat de Guvern. Potrivit autorilor, necesitatea elaborării a fost determinată de deficiențele de ordin normativ care au creat premise pentru prejudicierea intereselor statului la atribuirea mai multor contracte de parteneriat public-privat cum ar fi contractul pentru concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău și cel aferent modernizării și eficientizării activității filialelor întreprinderii de stat „Gările și stațiile auto”.

Până la aprobarea în lectură finală, proiectul care prevede actualizarea legislației privind parteneriatul public-privat urmează să fie supus consultărilor publice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.