Adrian Dupu, președintele filialei din Republica Moldova a Partidului Național Liberal din România, consideră că după votul de la europarlamentare începe schimbarea în bine și în România, și în Republica Moldova. Potrivit lui, ceea ce se întâmplă în România are un impact asupra a ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Declarația a fost făcută în platoul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova, transmite IPN.
„Rezultatul de ieri este un mare semnal că oamenii de aici vor o mare schimbare, că oamenii de aici și-au pus nădejdea în Partidul Național Liberal în primul rând, că au o speranță că politicienii de la București vor trebui să se uite cu o mai mare atenție la ce se întâmplă aici și vor trebui să acționeze cu mare celeritate la fiecare derapaj”, a declarat Adrian Dupu.
Președintele Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru, susține că de relația Republicii Moldova cu Parlamentul European depinde ce va face guvernarea de la Chișinău. Potrivit lui, atitudinea față de acțiunile Federației Ruse în Republica Moldova nu întotdeauna au fost la fel din partea UE. Unele țări au sprijinit regimul de la Tiraspol, au făcut front comun cu Rusia în politica internă în Republica Moldova. De aceea, noi sperăm că se va schimba atitudinea și în UE”, a declarat Anatol Șalaru.
În opinia lui, guvernarea de la Chișinău nu poate nici fără sprijinul financiar, nici fără sprijinul politic al UE. De aceea, politicianul spune că depinde și ce majoritate de guvernare va fi formată în Moldova pentru că s-ar putea ca UE să blocheze toată colaborarea pe care o mai are cu Republica Moldova.
Directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru consideră că Republica Moldova este completamente integrată în procesele care au loc în Uniunea Europeană numai că rămâne ostatica politicii Federației Ruse. „Noi trebuie să soluționăm problema retragerii trupelor ruse. Fără această chestiune, nici noi, nici Ucraina, nici Georgia nu vom putea beneficia și de partea formală, instituționalizată de a fi în spațiul euroatlantic”, spune Viorel Cibotaru.
Potrivit rezultatelor parțiale furnizate de Biroul Electoral Central (BEC) din România, Partidul Național Liberal a obținut un scor de 26,35% , Partidul Social Democrat - 23,16% , iar Alianța 2020 USR-PLUS a obținut 21,24%. De asemenea, formațiunea Pro România, pe listele căruia a candidat și vicepremierul în exercițiu Iurie Leancă, a obținut 6,77% din sufragii, Uniunea Democrată Maghiară - 6,19%, Partidul Mișcarea Populară - 5,64% și Partidul Alianța Liberalilor și Democraților a obținut 4,13%.