După patru ani de implementare a PNADO, monitorii constată multiple restanţe şi încălcări a drepturilor omului
Monitorii Planului Naţional de Acţiuni în domeniul Drepturilor Omului (PNADO) constată, pe lângă anumite progrese, multiple încălcări ale drepturilor omului, în special, tortura şi aplicarea constrângerii fizice şi psihice în cazul deţinuţilor în arest preventiv. Progresele şi restanţele în implementarea PNADO pentru anii 2004-2008, în principal sub aspectul respectării dreptului la apărare, au fost discutate miercuri, 2 iulie, în cadrul unor audieri publice organizate de Comisia parlamentară pentru drepturile omului, transmite Info-Prim Neo.
Evaluarea implementării PNADO a fost efectuată în cadrul proiectului Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Monitorii au constatat că riscul de coruptibilitate în activitatea instanţelor de judecată este încă foarte mare. S-au constatat, de asemenea, deficienţe în activitatea de creare a coordonatorilor în domeniul drepturilor omului din cadrul autorităţilor centrale şi locale, încălcări frecvente în ceea ce priveşte obligaţia poliţiei de a aduce de îndată la cunoştinţă motivul reţinerii sau arestării, carenţe la capitolul respectarea termenelor rezonabile de examinare a cauzelor în instanţele de judecată etc. „În general, am constatat că partea ce ţine de adoptarea legislaţiei prevăzută în PNADO a fost realizată. Restanţele constau în încălcarea frecventă a prevederilor legislaţiei în practicile cotidiene”, a declarat Victor Zaharia, consultant PNUD.
Potrivit preşedintelui comisiei, Ştefan Secăreanu, pe parcursul a patru ani a fost întreprinsă o serie de acţiuni concrete în domenii precum: respectarea dreptului la justiţie, executarea hotărârilor judecătoreşti, prevenirea torturii. Însă, au fost înregistrate şi abuzuri ale colaboratorilor organelor de drept, care au dus la încălcarea flagrantă a drepturilor omului. Ştefan Secăreanu a menţionat că implementarea defectuoasă a legislaţiei ţine de factorul uman. „Până la urmă, este vorba de un proces foarte dificil de schimbare a mentalităţii, în primul rând a factorilor de decizie, a funcţionarilor şi angajaţilor organelor de drept şi de forţă”, susţine preşedintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului.
Pe de altă parte, viceministrul justiţiei, Nicolae Eşanu, susţine că majoritatea restanţelor se datorează lipsei de finanţe. Viceministrul s-a referit în acest context, în special, la faptul că până în prezent izolatoarele de detenţie provizorie nu au fost transmise de la balanţa Ministerului Afacerilor Interne la gestiunea Ministerului Justiţiei. „Această prevedere a PNADO nu va putea fi realizată nici la anul pentru că este necesară construcţia a opt case de arest pentru care, deocamdată, nu sunt surse financiare. Conform ultimelor estimări, construcţia unei case de arest se ridică la 80 mln lei”, a spus viceministrul.
„În pofida măsurilor întreprinse, constatăm că angajaţii MAI admit încălcări grave ale drepturilor omului”, a menţionat viceministrul afacerilor interne, Andrei Pogurschi. Viceministrul a enumerat în context încălcări precum: dobândirea ilegală a probelor, urmărirea intereselor personale şi materiale, exercitarea abuzivă şi fără cunoaştere a legislaţie. Întru combaterea fenomenului, numai de la începutul anului curent din rândul MAI au fost demise peste 148 persoane pentru abuz în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi au fost pornite 70 de cauze penale, dintre care 34 pentru exces sau abuz de putere, constrângere de a face declaraţii ş.a. „Conducerea MAI conştientizează că există încă foarte mari rezerve în ceea ce ţine de pregătirea personalului, atitudinea lucrătorilor de poliţie faţă de exercitarea atribuţiilor personale”, a conchis viceministrul.
Planul Naţional de Acţiuni în domeniul Drepturilor Omului pentru anii 2004-2008 a fost aprobat la 24 octombrie 2003 printr-o hotărâre Parlamentului R. Moldova.