După o pauză de zece ani, Eco&Green EXPO revine la Chișinău

După o pauză de zece ani, expoziția „Eco&Green EXPO 2023” revine la Chișinău. În perioada 8-10 septembrie, 30 de companii își vor prezenta la Moldexpo ofertele în domeniul tehnologiilor verzi și protecției mediului, transmite IPN.

Directorul general al Centrului Moldexpo, Carolina Chiper, a precizat la o conferință de presă că la expoziție vor fi prezentate produse alimentare eco, produse de vinificație. Vor fi expuse echipamente pentru colectarea deșeurilor, panouri solare. Va fi o platformă pe care vor putea interacționa agenții economici din domeniu, consumatorii, dar și instituțiile guvernamentale.

Veronica Herța, director executiv al Green City Lab Moldova, a spus că în cadrul acestei expoziții vor fi invitați întreprinderi și ONG-uri cu un spectru extrem de diversificat de activitate, pornind de la producători de stații de epurare a apelor uzate, de la tehnologii de compostare a deșeurilor organice, până la drone cu ajutorul cărora pot fi efectuate intervenții în agricultură sau poate fi asigurată o bună gestiune a spațiilor verzi  în orașe. La fel vor fi expuse panouri de construcții din cânepa industrială, becuri LED, contoare smart care se produc în Republica Moldova.

„Poate ar fi oportun să ne cunoaștem inclusiv cei care au curajul în Republica Moldova să investească și să facă inovații. De aceea, nu doar producătorii, cei care sunt implicați în domeniu, își vor prezenta produsele propriu-zise în cadrul expoziției, dar am creat și o agendă foarte interesantă, o agendă care va asigura pe parcursul acestor trei zile de expoziție mai multe paneluri de discuții la care vor fi prezenți peste 60 de specialiști în diferite domenii”, a menționat Veronica Herța.

Iordanca-Rodica Iordanov, ministru al mediului, a comunicat că recent a fost aprobat Programul național de adaptare la schimbări climatice în care sunt prevăzute destul de multe măsuri care pot fi preluate de către agenții economici din domeniu. Mâine în cadrul ședinței de Guvern este planificată aprobarea încă a unui program de promovare a aspectelor verzi în activitatea economică. Iordanca-Rodica Iordanov a mai spus că Ministerul Mediului a reușit să înregistreze la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală eticheta ecologică. Ministra și-a exprimat speranța că deja în anul 2024 vor fi făcute primele apeluri pentru a primi această etichetă.

Eco&Green EXPO 2023 va fi inaugurată pe 8 septembrie la ora 11.00.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.