După o pauză de cinci ani, Dialogul Strategic Republica Moldova - Statele Unite ale Americii a fost reluat la Washington. Sesiunea a fost prezidată de către viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, și Karen Donfried, asistenta secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice din cadrul Departamentului de Stat. De asemenea, au avut loc și reuniunile celor trei grupuri de lucru comune ale Dialogului Strategic, la care au participat înalți oficiali din ambele țări, transmite IPN.
În intervenția sa, vicepremierul Nicu Popescu a subliniat importanța conferirii unei dimensiuni concrete relațiilor moldo-americane la cei 30 de ani de parteneriat bilateral, cu accent pe dialogul strategic și extinderea domeniilor de cooperare. „Am accentuat importanța asistenței americane în asigurarea unor procese continuu de modernizare a țării, inclusiv sprijinul acordat pentru susținerea dezvoltării economice, promovarea digitalizării, dezvoltarea infrastructurii și consolidării securității și rezilienței energetice a Republicii Moldova”, a declarat ministrul, citat într-un comunicat de presă emis de MAEIE.
Șeful diplomației moldovenești s-a referit la provocările cu care se confruntă autoritățile de la Chișinău în eforturile de a asigura reziliența socio-economică a cetățenilor Republicii Moldova în contextul de insecuritate regională.
În cadrul ședințelor celor trei grupuri de lucru comune ale Dialogului Strategic bilateral, oficialii celor două state sau reafirmat importanța promovării unui dialog și parteneriat consistent și aprofundat, importanța promovării democrației, prosperității și securității Republicii Moldova pe măsura avansării agendei de reforme și a procesului de aderare la Uniunea Europeană.
Grupul de lucru privind statul de drept și buna guvernare a abordat prioritățile comune în lupta împotriva corupției și promovarea drepturilor omului și a bunei guvernări. Statele Unite au apreciat înalt eforturile Republicii Moldova în consolidarea instituțiilor anticorupție, promovarea transparenței și independenței judiciare, precum și consultarea continuă cu societatea civilă și alți parteneri pentru a asigura un progres pe reforme de durată.
Grupul de lucru privind aspectele politice și de securitate a adus în discuție eforturile de promovare a reformelor și de modernizare a sectorului de securitate al Republicii Moldova, inclusiv managementul frontierelor, asistența pentru combaterea amenințărilor transfrontaliere, consolidarea securității cibernetice și apărării naționale, precum și sprijinul pentru operațiunile internaționale de menținere a păcii.
Grupul de lucru privind aspectele economice și energetice a subliniat importanța consolidării securității și rezilienței energetice a Republicii Moldova. Părțile s-au angajat în continuarea cooperării pentru a sprijini diversificarea energetică a Republicii Moldova, precum și diversificarea piețelor de desfacere pentru produsele autohtone în condițiile noilor realități.
De asemenea, părțile au agreat lansarea unui nou Grup de lucru comun în cadrul Dialogului Strategic moldo-american. Este vorba despre Grupul de lucru în domeniul diplomației publice, menit să consolideze conexiunile interumane, să fortifice legăturile culturale și educaționale precum și schimburile profesionale.
„Dialogul Strategic Republica Moldova - SUA și Grupurile comune de lucru pun în valoare parcursul ascendent al relațiilor bilaterale, fiind dimensiunea esențială a parteneriatului moldo-american și platforma de valorificare a potențialului de cooperare într-o arie vastă de domenii. Printre acestea – consolidarea statului de drept și buna guvernare, reforma justiției, securitate și apărare, cooperare economică, securitate și reziliență energetică, contacte interumane și conexiuni culturale”, precizează MAEIE.