După felul cum este prezentată ideea construirii unei arene în apropiere de Chișinău, se creează impresia că deja totul este pregătit din timp și se știe deja cine va fi partenerul privat care se va ocupa de lucrările de construcție. Această opinie a fost exprimată în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.
Expertul economic, Gheorghe Costandachi, președintele Centrului Social Politic European, susține că după cum este prezentată ideea, se creează impresia că totul este deja pregătit și aceasta trebuie doar să capete formă legală. În opinia lui, orice parteneriat de proporții mari trebuie să aibă transparență maximă. „Mie mi se creează impresia că deja se cunoaște cine va fi investitorul, însă trebuie să fie făcută o licitație corectă și transparentă”, este de părere Gheorghe Costandachi.
Dumitru Budeanschi, expert economic în cadrul Expert Group, consideră că este prematur să se vorbească despre un proiect de construire a unei arene, deocamdată este vorba despre o idee. În opinia lui, Republica Moldova are nevoie de o arenă, dar cel mai important acum este ca această idee să fie implementată la nivel calitativ și participativ. „Eu tare mă tem că această idee de proiect, până o să ajungă proiect o să se transforme într-un alt „Aeroport” (proiectul de concesionare a Aeroportului Chișinău – n.r.) și atunci toți cei care astăzi cu înverșunare îl susțin acum, după asta n-o să-i putem găsi”, afirmă Dumitru Budeanschi. Potrivit lui, din punct de vedere electoral, pentru PDM este cu mult mai important cum se implementează acest proiect, dar nu cât de repede se implementează.
Mihai Bologan, directorul executiv al companiei „Date Inteligente”, susține că ideea creării unei arene ar trebui să vină din partea sectorului privat, dar chiar și dacă este din partea statului, cea mai mare contribuție ar trebui să o aibă o companie privată. „Acesta ar fi un proiect foarte bun atâta timp cât putem atrage investitori străini și noi doar să-i ajutăm logistic să identifice un teren, să-i schimbăm destinația, să nu le punem bețe în roate cu autorizația pentru construcție, de exemplu”, a spus Mihai Bologan.
Potrivit autorităților, Chișinău Arena urmează să fie construită printr-un parteneriat public-privat, cu o capacitate de 3-5 mii de locuri și spații generoase pentru activități sportive, culturale, zonă de antrenamente, piscină acoperită, club de tenis. În perioada imediat următoare va fi lansat concursul internațional pentru selectarea investitorilor.