După evenimentele din Ucraina, Moldova se poate aştepta la provocări de 9 mai, ciclu tematic IPN

Agenţia IPN a reacţionat la îngrijorările formulate în societatea moldovenească, potrivit cărora ziua de 9 mai ar putea fi folosită de diferite cercuri de interese drept pretext  pentru anumite genuri de provocări şi destabilizări în Republica Moldova. Îngrijorările par suficient de îndreptăţite în contextul crizei regionale profunde care afectează şi Republica Moldova. Ce cred despre această perspectivă autorităţile publice, centrale şi locale, partidele politice şi analiştii politici, dar şi despre măsurile prin care pot fi prevenite sau anihilate eventualele provocări, veţi afla din materialele mini-ciclului.
---

Temerile de posibile provocări cu ocazia zilei de 9 mai în Moldova sunt justificate, consideră analistul politic Ion Tăbârţă. Contactat de IPN acesta a declarat că după evenimentele din Odesa, când în urma provocărilor au decedat zeci de persoane, ne putem aştepta la orişice gen de provocări.

„Odesa este un oraş liniştit, parcă nimic nu prevestea evenimentele care s-au întâmplat, dar am văzut că provocările au fost de aşa natură că s-a creat impresia că unele persoane au fost special sacrificate”, a subliniat Ion Tăbârţă.

Analistul spune că nu este exclus că şi în Moldova vor apărea tot felul de provocatori. „La noi orice sărbătoare naţională şi orice zi istorică provoacă nişte controverse foarte mari. Acestea au interpretări duble – una de tip sovietic şi alta naţională. Nu este exclus că la 9 mai anumiţi provocatori se vor infiltra în mulţime şi vor incita spiritele”, a opinat Ion Tăbârţă.

Mai mult chiar, analistul a amintit că anterior am avut evenimente precum marşurile unioniste ale Consiliului Unirii, marşuri la Bălţi, Cahul şi chiar în Chişinău, care s-au soldat cu diferite provocări. Autorităţile şi instituţiile care asigură securitatea trebuie să fie atente la maxim în preajma acestor zile – consideră analistul.

Ion Tăbârţă a remarcat că vedem cum Federaţia Rusă încearcă să creeze un punct de reper în estul Ucrainei ca să deschidă un focar de instabilitate. În opinia sa, preşedintele rus Vladimir Putin va încerca să destabilizează situaţia pe toată linia Doneţk, Crimeea, Odesa şi regiunea transnistreană.

Autorităţile de la Chişinău trebuie să facă apel la calm, spune Ion Tăbârţă. „Organele de ordine trebuie să acţioneze prompt, să încerce să nu permită incitarea spiritelor. Provocări vor fi, vedem tot felul de reţineri din regiunea transnistreană, piedici pentru o comunicare normală. Trebuie să nu cădem pradă acestor provocări. Nu ştim la ce să ne aşteptăm, dar instituţiile de resort trebuie să se asigure prin toate metodele posibile şi să utilizeze toate mecanismele necesare pentru a nu admite destabilizarea situaţiei”, a încheiat Ion Tăbârţă.

La 9 mai se organizează mai multe evenimente prin care unii vor marca Ziua Victoriei asupra fascismului, iar alţii – Ziua Europei.

Mariana Galben, IPN

Notă IPN: Agenţia IPN a făcut invitaţii să participe la acest mini-ciclu, de asemenea, Guvernului Republicii Moldova, Primăriei municipiului Chişinău, primarului municipiului Comrat, Nicolae Dudoglo, primarului oraşului Ungheni, Alexandru Ambros, reprezentanţilor PCRM, PDM, PSRM, analiştilor politici Nicolae Negru şi lui Lina Grâu, altor actori ai vieţii publice din Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.