După deschiderea noului bloc de chirurgie copiii nu vor mai fi transportaţi peste hotare
Copiii care necesită intervenţii chirurgicale complicate sunt actualmente transportaţi în instituţii medicale de peste hotare din cauza lipsei utilajului medical necesar în Republica Moldova. După deschiderea noului bloc de chirurgie în cadrul Spitalului Clinic Republican o parte importantă din astfel de operaţii vor putea fi făcute în ţară, spune directorul Institutului de Cercetări Ştiinţifice în Domeniul Ocrotirii Sănătăţii Mamei şi Copilului, Ştefan Gaţcan.
Ştefan Gaţcan a declarat, pentru Info-Prim Neo, că actualmente pacienţii sunt îndreptaţi către instituţii medicale peste hotare cu acordul Ministerului Sănătăţii, la indicaţia medicilor de profil. Cel mai frecvent este vorba de copii care necesită intervenţii chirurgicale în cazul afecţiunilor oncologice, aparatului locomotor sau copii cu patologii cardiace. Din numărul total de copii care necesită intervenţii chirurgicale sofisticate, 15% sunt nou-născuţi. „Intervenţiile chirurgicale efectuate peste hotare sunt achitate o parte din bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Sănătăţii, iar altă parte se achită de părinţi prin intermediul donaţiilor. În majoritatea cazurilor asemenea intervenţii sunt achitate în proporţie de 90% din bugetul statului”, a mai menţionat Ştefan Gaţcan.
Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, noul bloc chirurgical la Spitalul Clinic Republican va avea 16 săli de operaţii şi 72 de paturi de terapie intensivă. Blocul de chirurgie va oferi posibilitatea de a face intervenţii chirurgicale complicate, unele chiar în premieră pentru Republica Moldova, precum operaţiile pe cord la nou-născuţi. Contractul de demarare a construcţiilor a fost semnat acum un an, costul lucrărilor este de 12 milioane de euro. Edificarea noului bloc este prevăzută în 20 de luni din data semnării contractului. Noul bloc chirurgical va oferi servicii operatorii şi postoperatorii de cea mai înaltă calitate.