După adoptarea legislaţiei privind consolidarea durabilităţii financiare a societăţii civile, cunoscută ca şi Legea 2%, organizaţiile neguvernamentale vor fi mult mai transparente şi mai active, susţin participanţii la o dezbatere publică organizată la IPN. Legea presupune că persoanele fizice şi juridice vor putea direcţiona organizaţiilor neguvernamentale 2% din impozitul pe venit plătit statului.
Preşedintele Consiliului Naţional pentru Participare (CNP), Sergiu Ostaf, a menţionat că această lege este un mecanism care construieşte o legătură între cetăţeni şi organizaţiile necomerciale. Se va permite direcţionarea unui procent, dar nu mai mult de 2%, către ONG-urile care vor avea statutul de utilitate publică. Vor putea primi acest statut doar organizaţiile care îşi vor lua angajamentele să publice rapoartele de activitatea, rapoartele financiare şi care vor evita conflictele de interese în cadrul organizaţiei.
Reprezentantul Consiliului ONG, Iuliana Cantaragiu, expert în domeniul legislaţiei fiscale, a spus că actualmente organizaţiile necomerciale au statutul de utilitate publică, iar în lege se propune ca acestea din nou să treacă această procedură, pentru că criteriile de obţinere a acestui statut au devenit mai rigide. Acest certificat „de utilitate publică” va fi emis de către o comisie creată pe lângă Ministerul Justiţiei, din componenţa căreia vor face parte persoane din cadrul Guvernului, Parlamentului şi societăţii civile.
Sunt prevăzute şi sancţiuni pentru organizaţiile care vor folosi incorect banii direcţionaţi de către cetăţeni. Una dintre acestea este întoarcerea sumei în bugetul de stat, rechemarea statutului de utilitate publică pentru o perioadă de trei ani şi chiar amenzi contravenţionale.
Legea prevede că o persoană nu poate oferi mai mult de 2% din impozitul pe venit unei organizaţii, dar există şi un plafon minim, de 100 de lei. Practica altor ţări a arătat că în primii 2-4 ani, doar 7% dintre cetăţeni utilizează acest drept şi doar peste 5-6 ani, se ajunge la 30%, dar nu a trecut încă niciodată de 40% în ţările europene. Tot practica internaţională a arătat că cel mai mult de aceste „ajutoare” beneficiază organizaţiile locale, întrucât cetăţenii cunosc despre activitatea acestora.
Dacă va fi votată de Parlament, legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015.
Dezbaterea a fost organizată în cadrul campaniei: „Numărătoarea inversă a angajamentelor nerealiate ale guvernării: 7 zile – 7 priorităţi”.