Dumitru Grosei: Eu mi-aș dori să nu mai văd vama asta rușinoasă de la Prut

Creșterea nivelului de cultură și investiția constantă în acest domeniu pot face ca de rezultate să se bucure și generațiile care vor veni, într-o țară mare, fără hotarul de la Prut. Actualmente e nevoie de mai multă implicare din partea tuturor factorilor de decizie pentru ca acele colaborări stabilite deja să aducă roade, dar să se deschidă și calea spre noi parteneriate. Spune Dumitru Grosei, regizor, fondatorul și președintele Asociației Cineaștilor Independenți din Republica Moldova în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Cooperarea moldo-română în domeniul culturii, oportunități deschise”, organizată de Agenția de presă IPN.

Dumitru Grosei spune că această colaborare în domeniul culturii trebuie să înceapă de la fiecare dintre noi, de la atitudinea fiecărui cetățean față de valorile care unesc cele două maluri ale Prutului. „Eu mi-aș dori să nu mai văd vama asta rușinoasă de la Prut și să nu mai vorbim de cooperări moldo-române, dar să fim o țară și să trăim normal în țara noastră. Să cooperăm și cu rușii, cu fiecare, dar să nu ne mai vină să ne învețe cine suntem noi, ce limbă vorbim și așa mai departe. Și de aceea e corect că trebuie să ținem minte cine suntem și ce-am pățit în istoria asta noastră mai recentă. Să nu mai repetăm greșelile acestea”, a declarat Dumitru Grosei.

Dumitru Grosei spune că va trebui să mai treacă mult timp până se va reuși o adevărată reintegrare a culturii românești, dar pentru asta sunt necesare și anumite sacrificii. „În perioada sovietică eu am fost bătut, că era atât de dur să vorbești românește și să te porți românește pur și simplu, fără să faci nimic altceva. Acum vedem că nu se mai vorbește atât de curat românește, noi aici vorbim cu rusisme, dincolo de Prut cu englezisme”, a declarat regizorul.

Dumitru Grosei a menționat că un rezultat al frumoasei colaborări dintre România și Republica Moldova ține de organizarea Zilelor Filmului Românesc, un eveniment finanțat de către două instituții importante de dincolo de Prut: Departamentul pentru relația cu Republica Moldova din Cadrul Guvernului României, care are contribuția cea mai importantă la acest proiect și Institutul Cultural Român. De cealaltă parte, la Chișinău, acest proiect este susținut de Ministerul Culturii, Centrul Național de Cinematografie și Primăria municipiului Chișinău.

„Putem să spunem că în cazul nostru, această cooperare este foarte bună. La început, a fost implicare mai mult de dincolo de Prut, dar cu vremea s-au implicat și instituțiile noastre, a crescut și contribuția lor, dar și calitatea evenimentului. Deci, în cazul nostru, colaborarea este din ambele părți și este fructuoasă, cum am spus, se dezvoltă”, a adăugat Dumitru Grosei.

Dezbaterea publică cu genericul  „Cooperarea moldo-română în domeniul culturii, oportunități deschise”, se desfășoară în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea oferită de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.