Dumitru Galupa: Obiectivul de a crește suprafața împădurită cu 145 de mii de hectare este foarte ambițios

Obiectivul de a crește suprafața împădurită a țării cu 145 de mii de hectare este unul foarte ambițios și necesită eforturi financiare și logistice. Opinia aparține directorului Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice, Dumitru Galupa, și a fost expusă în cadrul dezbaterii „Cooperarea moldo-română în domeniul forestier”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit lui Dumitru Galupa, programul național de împădurire necesită și creșterea puieților rezistenți la condițiile meteo extreme.

Directorul Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice spune că problema lipsei pădurilor datează de două secole în Basarabia istorică. Potrivit expertului, această problemă trebuie soluționată rapid pentru a asigura buna creștere și dezvoltare a culturilor agricole.

„Primul document privind împădurirea Basarabiei a fost în 1823. Atunci suprafața împădurită ocupa 6% din teritoriu. Mai târziu, această problemă tot apare periodic, întrucât ceea ce avem este insuficient pentru a crea un echilibru între condiții, e vorba de condițiile meteo, necesare dezvoltării plantelor agricole. Noi trebuie să echilibrăm influențele mai puțin benefice ale acestor schimbări climatice. Periodic, au fost elaborate programe de extindere a terenurilor împădurite. Obiectivul ca într-o perioadă atât de scurtă să avem o creștere a terenurilor împădurite cu 145 de mii de hectare este unul ambițios. E nevoie de o concentrare a eforturilor, e vorba și de eforturi financiare și de mijloace tehnice, e vorba și de necesitatea punerii la punct a bazei seminciere care asigură creșterea materialului săditor”, a spus Dumitru Galupa.

Potrivit programului național de împădurire, timp de zece ani, autoritățile și-au propus majorarea suprafeței împădurite cu 145 de mii de hectare. Programul ambițios este finanțat din fondurile bugetului de stat și din banii partenerilor de dezvoltare. Potrivit lui Dumitru Galupa, pentru a asigura creșterea gradului de împădurire a țării e necesar să fie crescuți puieți rezistenți la secetă.

„Experiența primilor doi ani ne arată că lumea s-a apucat cu avânt să implementeze acest program. Sperăm să ne reușească să mergem mai departe. Acest program va pune și bazele unui sector privat în domeniul forestier. În prezent, Moldsilva are 930 de hectare de pepiniere, capacitatea de creștere este de 60-70 de milioane de puieți, dar noi avem nevoie nu doar de puieți cu rădăcină nudă, avem nevoie de puieți cu rădăcină protejată care rezistă la schimbările climatice. Prima perioadă este foarte importantă pentru crearea unui sistem radicular sănătos care mărește rezistența puieților la temperaturile înalte”, a explicat directorul Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice, Dumitru Galupa.

Dezbaterea publică la tema „Cooperarea moldo-română în domeniul forestier” este ediția a șaptesprezecea din cadrul Proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”, susținut de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului României.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.