Dumitru Diacov: „Cel puţin 20 de deputaţi comunişti ar dori să-l voteze pe Marian Lupu preşedinte la 7 decembrie”
Preşedintele de onoare al Partidului Democrat (PDM), Dumitru Diacov, susţine că în cadrul Partidului Comuniştilor (PCRM), există două tabere – una care vrea să-l voteze pe Marian Lupu în funcţia de şef de stat, alta care categoric vrea alegeri anticipate, iar liderul comunist, Vladimir Voronin, este la mijloc. Opinia a fost expusă de către Dumitru Diacov în cadrul emisiunii televizate „În Profunzime” de la „Pro TV Chişinău”, în seara zilei de luni, 30 noiembrie.
Prezenţi la emisiune, vicepreşedinţii celorlalte trei partide din cadrul Alianţei pentru Integrarea Europeană (AIE) – PLDM, PL şi AMN, au spus că rezultatele zilei de 7 decembrie vor condiţiona acţiunile ulterioare ale Alianţei – modificarea Constituţiei sau alegeri anticipate nu mai devreme de septembrie 2010, transmite Info-Prim Neo.
Dumitru Diacov a spus că zilnic are întrevederi sau convorbiri telefonice cu deputaţi comunişti, astfel încercând să le afle poziţia vizavi de alegerea şefului statului. „Cel puţin 20 de deputaţi ar dori să voteze pentru Marian Lupu, să fie pus capăt crizei politice. Totodată, unii dintre ei vor să îşi păstreze statutul de membru al PCRM”, a spus Diacov.
Prim-vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat, Alexandru Tănase, a remarcat, însă, că între PCRM şi AIE sau PDM nu a existat o discuţie fundamentală, după modelul anului 2005, când opoziţia a mers la majoritatea parlamentară de atunci cu anumite condiţii pentru a vota şeful statului.
„Discuţii sistematice au loc într-o ţară normală, iar la noi este imposibil. Deputaţii comunişti preferă să discute pe ascuns, în subsoluri, iar în faţa populaţiei la noi stânga şi dreapta nu se aşează la o masă”, a confirmat Dumitru Diacov.
Aprecierea a fost susţinută de şi de către vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, care a spus că PCRM nu este un partid democratic şi că Vladimir Voronin „nu discută de la egal la egal” cu oponenţii săi.
Discutând despre pachetul de propuneri îniantat PCRM din partea AIE, o parte din reprezentanţii partidelor l-au apreciat ca fiind „un document important”, altă parte – ca pe „un simplu text pe care comuniştii îl înţeleg”, chiar dacă unele formulări nu sunt chiar exacte.
În particular, vorbind despre subiectul disciplinei şcolare „Istoria”, care figurează cu nr. 10 în pachetul de propuneri, invitaţii emisiunii au menţionat că se propune studierea „unei istorii”, fără ca aceasta să fie schimbată în funcţie de culoarea guvernărilor care se perindează.
„E necesară o poziţie fermă. La început a fost „Istoria Românilor”, după care a urmat „Istoria integrată”, iar acum venim cu altă istorie. Este un subiect prea sensibil şi cred că nu este o condiţie tocmai bună pe care să o înaintăm PCRM pentru a fi ales şeful statului”, a remarcat Veaceslav Untilă, prim-vicepreşedintele Alianţei „Moldova Noastră”.
Dumitru Diacov a mai spus că pachetul de propuneri doar a fost înaintat PCRM spre examinare, iar discuţii comune pe marginea lui încă nu au avut loc. Diacov a mai remarcat că nu a avut întrevederi cu Vladimir Voronin, după revenirea acestuia de la odihnă, „dar, după ce se întoarce Marian Lupu de la Bruxelles, mai avem câteva zile până luni, 7 decembrie, avem când discuta”.
Reprezentanţii partidelor din cadrul AIE au vorbit şi despre „asul din mânecă”, lansat de preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu. Aceştia au spus că este vorba despre modificarea prin referendum a Constituţiei R. Moldova, astfel încât preşedintele să fie ales de către popor sau cu majoritatea simplă din Parlament. Totodată, politicienii au specificat că unele modificări ale Constituţiei nu pot fi operate prin intermediul referendumului. „Pentru un eventual referendum se va propune un proiect nou de Constituţie”, a menţionat Alexandru Tănase.
Dumitru Diacov însă spune că subiectul modificării legislaţiei trebuie amânat după 7 decembrie.
Parlamentul a decis că alegerea repetate a preşedintelui R. Moldova va avea loc la o şedinţă specială a Parlamentului de luni, 7 decembrie. Conform legislaţiei, dacă până la 10 decembrie şeful statului nu va fi ales, spicherul va dizolva legislativul şi va anunţa organizarea alegerilor parlamentare anticipate în anul viitor.
Comisia specială pentru alegerea preşedintelui R. Moldova a înregsitrat deocamdată doar canditatura AIE, care este liderul PDM, Marian Lupu. Termenul de înregistrare a candidaţilor expiră la 3 decembrie, ora 24.00.