Asociatul minoritar din cadrului unei Societăți cu Răspundere Limitată (SRL), care are mai puțin de 50% din capitalul social, va avea dreptul de a se retrage din societate fără să aibă acordul celorlalți asociați. Legislația actuală nu permite acest lucru. Măsura se conține în așa-numita „Reforma SRL”, prezentată în cadrul unui briefing de presă de către ministrul economiei, Dumitru Alaiba, transmite IPN.
Potrivit lui Dumitru Alaiba, reforma lansată astăzi prevede inovații semnificative în cadrul legal, care vor facilita mai multe proceduri în cadrul SRL. Împărțirea profitului va fi realizată mai simplu, după cum agreează asociații de comun acord, indiferent de cota parte, nu neapărat egal cum este acum.
De asemenea, se propune introducerea contractului societar prin intermediul căruia vor fi încurajate investițiile noi. Creditorii societății vor obține un mecanism suplimentar de garanție în caz de finanțare a afacerii și acordare a creditelor. Astfel se va stimula apariția de noi posibilități de finanțare a afacerilor. Acest tip de contract poate fi încheiat între asociați sau asociați și terți.
Potențialii investitori vor avea dreptul la obținerea unui extras desfășurat al SRL-ului de la Registrul de Stat, dar doar la dorința societății, pentru a verifica datoriile acesteia, angajamentele financiare, creditele și alte informații.
Pragul maxim al numărului de asociați ai SRL-ului, car este acum de 50 de persoane, va fi exclus. Se va oferi un singur act constitutiv, iar Registrul de Stat va fi principala sursă de informare oficială.
Se va oferi un acces mai larg la documentația societății pentru asociați, dar nu vor putea face abuz de dreptul lor la informare. De asemenea, asociatul va avea dreptul de a fi reprezentat de un administrator. Instrumentele electronice vor putea fi utilizate pentru păstrarea documentelor societății, iar depunerea actelor pentru înregistrare și procedurile în cadrul adunărilor asociaților vor putea avea loc la distanță.
Potrivit ministrului economiei, prin reformă se intenționează modernizarea legislației și transpunerea celor mai bune practici europene din cele mai pro-business țări din Uniunea Europeană și nu numai.
Proiectul a fost supus consultărilor publice. Ministrul speră că până la sfârșitul sesiunii actuale reforma să fie votată în Parlament.