Dumitru Alaiba a prezentat pachetul IV de reducere a birocrației pentru facilitarea mediului de afaceri

Eliminarea birocratiei inutile, reducerea poverii administrative și birocratice asupra antreprenorilor rămân în lista obiectivelor actualului guvern. O spune viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, care a prezentat astăzi pachetul IV de reducere a birocrației pentru facilitarea activității mediului de afaceri, transmite IPN.

Ministrul spune că noua inițiativă pentru reducerea birocratiei din economia Republicii Moldova va oferi antreprenorilor mai mult spațiu de dezvoltare. Printre modificările anunțate se numără anularea registrului de reclamații, antreprenorii să nu mai fie obligați să dețină o condică de reclamații. La fel, extinderea termenului de la 14 zile la maxim 30 de zile în anumite situații pentru repararea sau înlocuirea produselor de către vânzător. Ministrul menționează că de multe ori vânzătorii fizic nu reușesc să repare anumite produse într-un termen atât de restrâns.

Cât privește dezvoltarea sectorului turistic, și anume cel care vizează turismul rural, Dumitru Alaiba a anunțat că urmează a fi reduse mai multe proceduri birocratice și „cerințe nejustificate care pun restricție asupra caselor rurale”.

Ministrul spune că antreprenorii din sate au nevoie de sprijin pentru a se putea dezvolta, nu de limitări și interdicții. „Sunt limite de camere și de turiști, sunt limitări pe sortimentul produselor utilizate pentru servirea turiștilor. În prezent legea impune că alimentarea turiștilor la casa rurală să se facă exclusiv cu produse proprii sau din gospodăriile din localitate sau din localitățile învecinate. Eliminând aceste prevederi, o să avem un mai mare spațiu pentru casele rurale să decidă  fiecare în felul lor ce fel de servicii și ce fel de bunuri vor să ofere turiștilor”, a spus  Dumitru Alaiba.

Totodată, Dumitru Alaiba a anunțat că urmează să fie recunoscute bursele de mărfuri autorizate în statele membre ale Uniunii Europene atunci când acestea se înregistrează oficial ca și persoană juridică în Republica Moldova. „Noi avem o legislație privind bursele de mărfuri încă din anul 1998, din secolul trecut o să subliniez, și nu avem o bursă de mărfuri. Asta este un instrument foarte util pentru a asigura o transparență în achiziții de la produse alimentare la combustibil, la materiale și multe altele. De aceea, vrem să deschidem această piață pentru eventuale bursele de mărfuri autorizate, licențiate pe teritoriul Uniunii Europene”, a mai adăugat Dumitru Alaiba.

Potrivit ministrului, modernizarea burselor de mărfuri va include permiterea tranzacțiilor electronice, administrarea mai multor tipuri de piețe, precum și diversificarea contractelor de bursă.

Pachetul IV de reducere a birocrației pentru facilitarea activității mediului de afaceri urmează fi promovat în consultări interne în cadrul Guvernului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.