Un marş al tăcerii, cu genericul „Fără frică”, dedicat susţinerii comunităţii LGBT se va desfăşura duminică, 22 mai, la Chişinău. Acţiunea de solidaritate va începe în scuarul centrului comercial Unic, iar participanţii vor mărşălui în tăcere până în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Organizatorii marşului, reprezentanţii Centrului de Informaţii Genderdoc-M, au declarat joi, 19 mai, într-o conferinţă de presă la IPN, că ajunşi în PMAN, participanţii vor forma un pătrat şi printr-un gest simbolic vor marca eliberarea de frică.
Coordonatoarea de proiecte din cadrul Genderdoc-M, Angela Frolov a declarat că marşul de solidaritate face parte dintr-un şir de acţiuni organizate în cadrul festivalului comunităţii LGBT „Moldova Pride 2016”. Aceasta a spus că marşul este o urmare a campaniei Genderdoc-M „Fără frică”, care are drept scop sensibilizarea oamenilor privind drepturile persoanelor LGBT din Moldova, prin iniţierea discuţiilor fără frică.
Angela Frolov afirmă că mesajul ales pentru campanie şi marş este „Fără frică”, întrucât, în opinia sa, societatea Republicii Moldova este una plină de frici. Astfel, marşul îşi propune să-i unească pe toţi cetăţenii şi cetăţenele care vor să lupte cu fricile pe care le au.
Ofiţerul politic al Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Mindaugas Kacerauskis, a spus că UE îşi declară susţinerea sigură pentru principiile de egalitate şi respectare a demnităţii tuturor oamenilor, indiferent de orientarea lor sexuală şi de identitatea gender. Potrivit lui, chiar dacă există progrese la acest capitol, în circa 80 de ţări, relaţiile dintre persoanele de acelaşi gen sunt încă pedepsite penal. Mindaugas Kacerauskis a spus că reprezentanţii Delegaţiei UE în Republica Moldova vor participa la acţiunea de solidaritate „Marşul tăcerii”.
Ofiţerul politic al ambasadei SUA la Chişinău, Paul G. Garddon, a spus că SUA susţin drepturile şi libertăţile tuturor oamenilor, a cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent de etnie, religie, identitatea lor sexuală etc. Şi oficialul şi-a anunţat participarea la marş.
Jurnalista Natalia Morari a spus că participă la această campanie întrucât şi ei îi este frică să fie jurnalist care critică în Republica Moldova. De asemenea, aceasta a spus că va merge la marş pentru a fi alături de oamenii cărora le este frică să spună că ei sunt un pic diferiţi, că iubesc un pic diferit.
Producătoarea muzicală, Ala Donţu, a menţionat că acest marş este un prim simbol al faptului că cetăţenii Republicii Moldova pot protesta şi altfel. „Verbul „a tăcea” în acest protest este acel verb care nu înseamnă a te împăca cu situaţia, dar a primi, pentru ca să o poţi depăşi pentru totdeauna”, a precizat producătoarea muzicală. Ala Donţu i-a îndemnat pe oameni să vină la marş şi să treacă peste complexele pe care le au.
Marşul de susţinere a comunităţii LGBT, care se desfăşoară al patrulea an consecutiv, este planificat pentru ora 12.00.