Duminică creştinii sărbătoresc Învierea Domnului Iisus Christos
După Săptămâna Patimilor, în noaptea de Sâmbătă spre Duminică, învingând moartea, Mântuitorul Iisus Christios a înviat din morţi, demonstrând tuturor, şi celor care Îl credeau şi celor care nu L-au urmat şi L-au trădat, că este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu. Duminică creştinii ortodocşi sărbătoresc acest miracol - Învierea Domnului Iisus Christos.
"Credinţa în Iisus Christos înviat a transformat o mâna de fugari demoralizaţi într-un grup de oameni hotărâţi şi convinşi de invincibilitatea lor”, - spunea Mircea Eliade, referindu-se la evenimentul produs între anii 29 şi 33 ai erei noastre.
Consilierul cultural al Mitropoliei Basarabiei, parohul bisericii “Sfânta Teodora de la Sihla”, protoiereul Ioan Ciuntu spune, că miracolul a fost sesizat, printre primii, de Maria Magdalena şi mironosiţele, care, venind în dimineaţa acelei Duminici la mormântul Mântuitorului, au găsit mormântul gol şi piatra ridicată. Soldaţii romani, care au stat la paza locului de veci al lui Christos, au rămas nedumeriţi, afirmând că nimeni n-a vizitat mormântul, dar piatra enormă de la intrare era strămutată.
Pentru a nu permite răspândirea zvonului despre dispariţia trupului, străjerii au sfătuit femeile să spună că trupul lui Isus fusese furat de ucenicii Săi. Adevărul însă, a ieşit la iveală, fiind cunoscut de toată lumea, care, după acest miracol al Învierii, s-a făcut adepta Mântuitorului, spune părintele Ioan Ciuntu., adăugând că Sfânta Scriptură afirmă că El îi va primi pe toţi la fel ca şi pe tâlharul de pe cruce, dacă aceştia îşi vor da seama de răutatea lor şi vor cere iertarea păcatelor.
În noapte Învierii în toate cele circa 1500 de biserici din R.Moldova vor fi oficiate servicii divine, după care se vor sfinţi pasca, cozonacii, ouăle roşii şi bucatele aduse la biserică de enoriaşi pentru ca, apoi, la masa festivă, rudele să se înfrupte după un post sever de 40 de zile.