Duel preelectoral. Experții IPN

La 1 decembrie 2019 au început pregătirile pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Toate sondajele de opinie realizate de-a lungul anului curent arată că doar 4-5 garnituri partinice vor concura cu adevărat pentru cele 101 mandate parlamentare. Altele vreo 10-15 formațiuni vor avea, ca de obicei, rolul de figuranți. Acum este interesantă duelarea reprezentantului partidului de guvernământ, cu cele mai mare resurse financiare, mediatice, administrative etc., cu reprezentantul partidului ce se bucură de cel mai mare suport electoral al cetățenilor și care nu e deloc lipsit de resurse. Ba mai mult, exploatează la greu nostalgiile sovietice, jonglează cu morcovul și biciul rusesc – deschiderea pieței ruse pentru produsele moldovenești numai cu condiția victoriei acestuia.

Un astfel de duel a avut loc în cadrul emisiunii “ПОЛЮС” de la postul Accent TV. Deputatul, Dumitru Diacov, președintele de onoare a Partidului Democrat din Moldova (PDM), de guvernământ, s-a confruntat cu deputatul, Vladimir Țurcan, fruntaș a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Este de remarcat că cele două formațiuni concurente au multe lucruri în comun. Cel mai important factor este că elitele lor partinice sunt formate din descendenții direcți din Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). De asemenea, este de remarcat că cele două formațiuni au încheiate acorduri de cooperare cu partidul de guvernământ din Federația Rusă – Единая Россия: PDM din – 16 septembrie 2010, iar PSRM din – 8 iunie 2017. În această perspectivă, nu e întâmplător că cei doi reprezentanți s-au duelat cu blândețe. Totuși, e straniu că recent cele două formațiuni, de comun acord, au demascat războiul hibrid purtat de Rusia împotriva Republicii Moldova. Deși, partea bună e că și în acest epizod, oarecum delicat, cele două formațiuni au fost solidare.   

Reprezentantul PDM, Dumitru Diacov, ca de obicei, a dat tonalitatea împăciuitoare, declarând că dacă după alegeri, „următorii 4 ani vor fi liniștiți și se va munci în condiții normale, țara se va liniști și nu vor exista confruntări, așa cum le place unora, atunci vom avea noi realizări. Vom ave drumuri bune, locuri de muncă... Priviți, 900 de grădinițe de copii au fost reparate! Când a mai fost așa ceva în Republica Moldova?”. Acest mesaj al lui Dumitru Diacov a fost polivalent. Pe de o parte, a conținut un apel spre cooperarea în baza lucrurilor comune pe care le au cele două formațiuni, iar, pe de altă parte, a pus în evidență faptelor bune făcute de PDM. În acest sens, întrebarea retorică despre când s-au mai făcut atâtea fapte bune a fost lansată pentru a pe împrospăta memoria.

Întrebarea respectivă este interesantă fiindcă tema faptelor bune a fost exploatată din greu și în campania electorală din 2014. Apoi a fost readusă în atenția opiniei publice, chiar de la începerea noului mandat, în 2015, când PDM guverna împreună cu Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) în cadrul coaliției minoritare. În acest sens, era bine ca Dumitru Diacov, pur și simplu, să invoce suportul guvernului României – grant-ul de 20 milioane euro pentru reparația instituțiilor preșcolare. Asta era important pentru a sublinia că PDM, spre deosebire de PSRM, are acord de cooperare și cu partidul de guvernământ din Romania – Partidul Social Democrat, nu doar cu Единая Россия, cum e în cazul PSRM. Asta și este deosebirea esențială între cele două formațiuni. Într-adevăr, mai mulți prieteni – mai multe grant-uri. Ceea ce este doar o ajustare a înțelepciunii politicevițelul blând suge de la două vaci, promovate de liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin – mentorul, deopotrivă, al elitelor partinice din PDM și PSRM.

Din cele menționate, o concluzie preliminară ar fi că PDM însușește mai bine înțelepciunea lui Vladimir Voronin, decât descendenții politici din PSRM. Dar, PDM are și propriile elaborări inedite. Pentru ca acest lucru să fie pus în evidență, Dumitru Diacov a invocat și modalitatea în care se fac drumuri bune în Moldova după ce au crescut încasările bugetare: „sigur, acest lucru încă nu se simte, fiindcă reparația unui kilometru de drum într-un sat, uneori chiar câte 5 kilometri, sunt și cazuri când e vorba de 150 sau 300 metri, mici porțiuni, acolo unde, de obicei, e noroi... Dar pentru a relansa economia avem nevoi întâi de toate de drumuri”.

Replica reprezentantului PSRM, Vladimir Țurcan, nu s-a lăsat mult așteptată. Acesta a reamintit că în 2008, atunci când domnia sa, alături de actualii lideri ai formațiunii – Igor Dodon și Zinaida Greceanîi, făceau partea din partidul de guvernământ – PCRM,: „creșterea anuală a PIB era de 2.5 ori mai mare decât actualmente. Acum, însă, creșterea PIB e de 2.5 ori mai mică, decât creșterea datoriei interne și externe”. Iată și diferența dintre cele două categorii de descendenți politici din același trunchi – PCRM.

Partea optimistă a acestei competiții este numitorul comun al celor două elite partinice. În acest sens, duelul blând și împăciuitor al celor doi reprezentanți ai PDM și PSRM ne face să credem că în faza post-electorală este posibilă asigurarea stabilității politice, așa cum a mai fost și în 2012, prin cooperarea celor două formațiuni în vederea realizării a cât mai multor fapte bune.

Experții IPN

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.