Cetăţenii străini sau apatrizii care au o bună reputaţie economică şi financiară vor putea obţine cetăţenia Republicii Moldova în condiţii privelegiate. De acest drept se vor bucura cei care implementează proiecte de dezvoltare durabilă publică pe parcursul a 60 de luni. Prevederea se va aplica şi membrilor familiei. Un proiect de lege care stipulează aceste privilegii a fost avizat pozitiv de către Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului, transmite IPN.
Pretendenţii la cetăţenie în condiţii privelegiate trebuie să contribuie la creşterea investiţiilor în Republica Moldova prin virarea unei contribuţii în Fondul de investiţii publice pentru dezvoltare durabilă. Mărimea minimă a contribuţiei urmează să fie aprobată de executiv.
„Considerăm necesar ca Republica Moldova să aibă un asemenea program de stat de obţinere a cetăţeniei în schimbul investiţiilor în economia ţării. Trebuie să conştientizăm faptul că Republica Moldova are o şansă unică să valorifice atât avantajul liberalizării regimului de vize cu UE şi alte state europene, cât şi poziţia sa geografică şi valorile culturale şi lingvistice apropiate cu foarte mulţi potenţiali doritori să obţină cetăţenia Republicii Moldova în condiţii avantajoase pentru economia Republicii Moldova”, se menţionează în nota informativă a proiectului.
Proiectul a fost elaborat de către un grup de deputaţi, printre care democraţii Andrian Candu, Sergiu Sârbu, Corneliu Padnevici, deputatul liberal Roman Boţan şi neafiliatul Igor Vremea. Acesta urmează să fie examinat în Parlament.
În condiţii generale, cetăţenia Republicii Moldova se poate acorda la cerere străinului cu domiciliul legal şi obişnuit pe teritoriul Republicii Moldova, care are şedere legală şi continuă pe teritoriul ţării cel puţin în ultimii 10 ani. Pentru apatrizi, refugiaţi, beneficiari de protecţie umanitară şi azil politic, termenul respectiv constituie 8 ani sau 5 ani înaintea împlinirii vârstei de 18 ani. La fel, cetăţenia poate fi obţinută dacă solicitantul este căsătorit cu un cetăţean al Republicii Moldova de cel puţin 3 ani şi are şedere legală şi continuă pe teritoriul Republicii Moldova în ultimii 3 ani. Cetăţenia se acordă şi dacă solicitantul are şedere legală şi continuă pe teritoriul Republicii Moldova în ultimii 3 ani la părinţi sau la copii cetăţeni ai Republicii Moldova; precum şi dacă cunoaşte şi respectă prevederile Constituţiei; susţine testul pentru evaluarea nivelului de cunoaştere a limbii de stat şi are surse legale de existenţă.