Dreptul la indemnizația pentru creșterea copilului va fi realizat opțional

Începând cu 1 ianuarie 2020, dreptul la indemnizația lunară pentru creșterea copilului va fi realizat opțional. Beneficiarul, la alegere, fie va ridica indemnizația până când copilul împlinește 3 ani, în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită pentru fiecare an, fie o va ridica până la 2 ani, în primul an în cuantum de 60% din baza de calcul stabilită, iar în al doilea – 30%. Modificări de lege în acest sens au fost votate în lectură finală în ședința de vineri, 30 noiembrie, a Parlamentului, transmite IPN.

Opțiunea solicitată inițial pentru stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului nu va putea fi modificată ulterior.

Din 1 iulie 2019, persoanele care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului vor putea ridica în paralel și indemnizația, și salariul. Astfel, dacă mama sau tatăl copilului, beneficiari de indemnizație, se angajează, își reia activitatea de muncă sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului, plata indemnizației lunare nu se suspendă până la expirarea acestui concediu.

Proiectul presupune și reorganizarea procesului de stabilire, calculare și plată a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă. Stabilirea, calcularea și achitarea indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă se va face de către Casa Națională de Asigurări Sociale prin simplificarea procesului existent.

La fel, se propune ca indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoză, de SIDA și maladii oncologice să fie stabilite indiferent de durata stagiului de cotizare al beneficiarului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.