Două săli pentru naşterile complicate au fost renovate la Centrul Mamei şi Copilului
La Institutul Naţional Ştiinţific „Centrul Mamei şi Copilului” din Chişinău au fost renovate şi echipate cu mobilier nou şi cu aparate moderne două săli în secţia de naşteri premature şi naşteri complicate, pentru femeile infectate cu HIV, hepatite, tuberculoză, sifilis şi alte boli.
Renovarea şi echiparea sălilor de naşteri a fost posibilă datorită mişcării internaţionale de caritate Rotary, care activează în Moldova de 12 ani, iar pe plan internaţional de peste 100 de ani. La renovare au contribuit 3 cluburi Rotary din Moldova şi 6 din Franţa.
„Medicul osteopat din Franţa, Alain Daujon, care este membru al mişcării „Medicina fără frontiere” şi al unui club francez Rotary, vizitează Moldova mai mulţi ani la rând. El a fost şocat de condiţiile în care năşteau femeile infectate cu hepatite, tuberculoză şi boli venerice şi cele care năşteau prematur. Atunci a decis să iniţieze renovarea a cel puţin două săli de naşteri”, a comunicat pentru Info-Prim Neo Aurelia Bogdănaş, reprezentanta Moldovei în Comitetul Franţa-România-Moldova a mişcării Rotary.
Aurelia Bogdănaş a menţionat că înainte de renovare sălile erau într-o stare dezastruoasă, nu aveau cuve speciale pentru copiii născuţi prematur, nu exista un aspirator special pentru a împiedica asfixierea copiilor. „Noi am procurat şi mese pentru naşteri, am pus uşi şi ferestre noi. Proiectul a fost planificat aproape doi ani în urmă, dar doar anul acesta am reuşit să-l finalizăm. Reparaţiile în general au durat mai puţin de o lună”, a spus reprezentanta mişcării Rotary în Moldova.
Mişcarea Rotary din Franţa a contribuit cel mai mult la proiectul de renovare. „Proiectul a costat 70 de mii dolari. Cluburile moldoveneşti au contribuit cu o sumă considerabil mai mică faţă de cele franceze. Administraţia spitalului sau autorităţile nu au contribuit deloc. În această instituţie, dar şi altele din republică mai există săli de naştere într-o stare deplorabilă, noi am reuşit să le renovăm şi să le echipăm doar pe aceste două”, a spus Aurelia Bogdănaş.
Mişcarea Rotary este apolitică, independentă de Biserică şi activează pe principii de apărare a drepturilor omului. Potrivit Aureliei Bogdănaş, Rotary Moldova a realizat mai multe proiecte în orfelinatele şi casele de bătrâni din ţară. A cumpărat boilere pentru mai multe maternităţi din republică. Deşi nu se axează pe ajutoare individuale, ci pe instituţii, anul trecut Rotary Moldova a oferit o bursă unei tinere din ţară care dorea să facă studii superioare, dar nu avea surse de întreţinere.