Două persoane sunt în continuare date dispărute după protestele din 7 aprilie
Două persoane sunt în continuare date dispărute după protestele violente din 7 aprilie. Şefa Direcţiei administraţie publică locală a Primăriei capitalei, Alexandra Moţpan a declarat marţi, 28 aprilie, la şedinţa operativă că lista persoanelor care s-au adresat la Primărie după ce au fost agresaţi sau arestaţi de poliţie include 322 de persoane, transmite Info-Prim Neo.
Moţpan a spus că unul dintre cei doi dispăruţi este Alexandru Galinţchi, lucrător la o societate pe acţiuni din Chişinău. Mama acestuia nu cunoaşte nimic despre el din 7 aprilie şi spune că este o persoană liniştită şi că nu s-a mai întâmplat până acum ca el să dispară fără urmă. Deşi se adresează la toate comisariatele de poliţie, nimeni nu cunoaşte nimic. Serghei Donici, cel de-al doilea dispărut, este student.
De multe ori persoanele care se adresează la Primărie vor să-şi păstreze anonimatul, pentru că le este frică, a mai spus Alexandra Moţpan. Autorităţile municipale se arată dispuse să ofere asistenţă psihologică tuturor persoanelor care au avut de suferit.
Potrivit Svetlanei Chifa, şefa Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului, din 37 de copii care au fost reţinuţi în Centrul de plasament temporar al minorilor, reprezentanţii direcţiei au putut asista la audierile a doar 7 dintre ei. Pe corpurile a 3 copii au fost observate urme de violenţă. Copiii însă au spus că s-au lovit şi au negat faptul că ar fi fost maltrataţi.
Ceilalţi copii sunt din alte raioane ale republicii şi este posibil ca alţi pedagogi să fi fost chemaţi la audieri. „Nu cunoaştem dacă ei au fost sau nu asistaţi de cineva în momentul audierilor, deoarece nu avem acces la informaţie”, a declarat Chifa.
Centrul de diagnosticare şi reabilitare „Armonie” de pe lângă Direcţia generală educaţie, tineret şi sport (DGETS) oferă consiliere psihologică copiilor reţinuţi şi ulterior eliberaţi.
Mihai Moldovanu, şeful Direcţiei sănătăţii, a spus că şi la centrul de sănătate mentală din subordinea direcţiei, pedagogi, psihologi şi medici pot oferi consiliere psihologică atât copiilor, cât şi maturilor.
Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a făcut apel către toţi oamenii, în cazul în care cunosc date despre cei doi tineri daţi dispăruţi, să informeze autorităţile. De asemenea, acesta a solicitat ajutorul oamenilor în cazul în care mai cunosc alte cazuri de dispariţie, maltratare sau chiar deces. „Suntem într-o situaţie absurdă şi multora le-ar putea fi frică”, a declarat Dorin Chirtoacă.
După protestele violente din 7 aprilie poliţia a arestat mai mulţi tineri bănuiţi că ar fi provocat sau participat la distrugerea clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei. Autorităţile capitalei susţin că în timpul reţinerii mulţi dintre tineri au fost maltrataţi. Se vehiculează despre trei tineri decedaţi în urma relelor tratamente aplicate de poliţie. Ministerul Afacerilor Interne neagă acuzaţiile şi spune că unul dintre cei tineri s-ar fi intoxicat, iar ceilalţi doi – s-ar fi sinucis.