Departamentul Relaţii Externe şi Comunicare
Două accidente diferite, ce au avut loc în instalaţiile electrice la sfârşitul lunii aprilie, curent, s-au soldat cu decesul persoanelor implicate. Cazurile s-au produs în circumstanţe diferite, dar au avut la bază acelaşi element comun – încălcarea gravă a regulilor de securitate. La finisarea investigaţiei acestor cazuri, oferim opiniei publice o informaţie de sinteză în scopul mai bunei informări privind riscurile generate de comportamentul incorect ale persoanelor în raport cu instalaţiile elecrice.
Primul caz a avut loc pe 21 aprilie, la Chişinău, când un bărbat neidentificat la momentul producerii accidentului, a urcat samavolnic pe pilonul liniei electrice aeriene (LEA) 110 kV, aflată sub tensiune şi în rezultatul apropierii la o distanţă inadmisibilă de partea conductoare de curent a liniei a produs un arc electric soldat cu o explozie puternică. În consecinţă, el s-a ales cu o electrocutare gravă, însoţită de multiple fracturi şi alte accidentări de pe urma căderii de la înălţimea de circa 15 metri. În rezultatul traumelor grave primite, incompatibile cu viaţa, persoana dată a decedat pe data 23.04.2013 în spitalul clinic de leziuni termice din mun. Chişinău.
Persoana respectivă a fost identificată de poliţie şi de rude, care i-au confirmat identitatea, ca fiind C.V., locuitor al unui sat din raionul Anenii Noi. Conform versiunii anchetei, care se bazează pe indicii de la faţa locului, ar fi vorba despre o tentativă de sinucidere. Cazul a fost mediatizat pe larg de mai multe mijloace mass-media la momentul producerii lui. Atunci s-a menţionat, că şocul electric din reţele, survenit în urma incidentului, a fost resimţit de mai mulţi consumatori din sectorul Botanica al capitalei, iar sub pilonul unde a căzut victima s-a aprins vegetaţia uscată, izbucnind un incendiu, ce a fost observat de un echipaj al poliţiei, care a trimis la faţa locului pompierii pentru a-l stinge. În aceste circumstanţe a şi fost descoperită persoana dată, aflată fără cunoştinţă.
Cel de-al doilea caz a fost înregistrat pe 28 aprilie, în oraşul Ştefan Vodă. În dimineaţa acestei zile, pe teritoriul întreprinderii „Irigatorul”, de către paznicul de serviciu a fost găsit în compartimentul instalaţiei electrice de distribuţie (ID)-10 kV corpul neînsufleţit al colegului său din tura de noapte, Constantin Donea. Chemaţi de urgenţă la faţa locului, medicii salvării şi poliţiştii au constatat decesul persoanei date, ultimii iniţiind o anchetă.
Astfel, s-a constatat, că Donea era angajat în calitate de paznic la S.A. „Irigatorul” de doar 3 zile, acesta fiind al doilea post de lucru al său. Activitatea de bază el o deţinea la şcoala primară din aceiaşi localitate, unde era angajat în calitate de electrician. Fiind singur pe teritoriul întreprinderii, Constantin Donea a deschis neautorizat uşa compartimentului ID-10kV cu scopul presupus de a vedea ce elemente ale instalaţiei pot fi demontate în scopul însuşiirii acestora. Circumstanţele arată, că el a deschis uşa celulei nr.1 a întrerupătorului de sarcină 10 kV şi din neatenţie a atins cu degetul mic al mâinii drepte puntea de bare 10 kV, fiind astfel electrocutat mortal.
Cauza principală, care a condus la producerea accidentului, este intervenţia neautorizată în instalaţia electrică, ignorarea semnelor de avertizare de pericol şi apropierea la o distanţă inadmisibilă de partea conductoare de curent a ID-10 kV a postului de transformare.
De notat, că pe 22.03.2013 Constantin Donea a susţinut examinarea la normele de securitate şi sănătate în muncă şi la normele de exploatare tehnică, de către comisia Inspectoratului Energetic de Stat atribuindu-se grupa a III.
Astfel, ambele cazuri de accidentare mortală au la bază ignorarea totală a regulilor de securitate a şi pericolelor generate de instalaţiile electrice.
Pentru evitarea pe viitor a unor situaţii asemănătoare, Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. indică în mod expres asupra necesităţii respectării stricte de către populaţie a normelor de securitate şi a cerinţelor prescrise privind interzicerea oricăror intervenţii in instalaţiile electrice. Nu există nici un motiv legal şi nici o explicaţie plauzibilă intervenţiilor neautorizate a persoanelor străine în reţelele electrice. Iar costul lor este cel mai mare posibil – pierderea vieţii.
Nimic nu este mai important decât securitatea şi sănătatea! Respectaţi regulile de securitate electrică, evitaţi tragediile!
Mun.Chişinău
22.05.2013