Două legi contestate de Platforma DA la Curtea Constituțională

Platforma DA contestă la Curtea Constituțională două legi votate de Parlament în data de 16 decembrie: legea cu privire la limbile vorbite și legea farmaciilor mobile, transmite IPN.

Deputatul Liviu Vovc a menționat astăzi, 21 decembrie, într-un briefing de presă, că prin deschiderea farmaciilor mobile se încalcă, cel puțin, regulile de păstrare a medicamentelor și sunt promovate medicamente contrafăcute. Iar în cazul altui proiect care, potrivit parlamentarului, va provoca majorarea prețurilor la medicamente și dispariția celor ieftine, se menționează că au fost falsificate acte la votarea proiectului în a doua lectură.  Și, în acest context, deputatul a sesizat Procuratura Generală pentru fals în acte.

Colegul său, Dinu Plîngău, s-a referit la legea cu privire la limbile vorbite. Deputatul subliniază că modificarea acesteia descurajează populația să studieze limba de stat, contravine Constituției. Iar implementarea acesteia este imposibilă nefiind alocate resurse din buget etc.

„Platforma Demnitate și Adevăr este din nou pusă în situația de a contesta la Curtea Constituțională, pe fond și pe procedură, mai multe legi votate de majoritatea politică toxică și anti-populară din Parlamentul Republicii Moldova”, a declarat liderul formațiunii, Andrei Năstase.

„Actuala guvernare nu poate rezolva criza sanitară, așa că vor sa-i învrăjbească pe moldoveni, cu o lege privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul republicii Moldova, făcută fără nicio discuție serioasa; nu-i interesează ca aceasta lege îi divizează pe cetățenii țării, ei vor doar sa culeagă beneficii politice. Legea PSRM-Shor slăbește și mai tare Moldova. În același timp, cu legea farmaciilor mobile se vede ca nu-i interesează în niciun fel sa rezolve problema accesului la medicamente de calitate și accesibile pentru oameni: ei vor doar sa înființeze scheme de produs bani pe care sa le controleze. Totul în detrimentul calității vieții și a sănătății oamenilor”, a mai spus Andrei Năstase.

Votată în a doua lectură pe 16 decembrie, Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost promulgată de Igor Dodon două zile mai târziu. Președintele în exercițiu a subliniat că aceasta restabilește statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică, „așa cum a fost timp de peste două decenii, până când Curtea Constituțională a declarat legea desuetă și a recomandat aprobarea unei noi legi”.

Inițiativa legislativă care se referă la
activitatea farmaciilor mobile a fost votată în lectură finală, la fel, în data de 16 decembrie. „Grație caracterului flexibil al acestei modalități de comerț, mai mulți beneficiari din mai multe zone geografice vor putea beneficia în termen mai scurt și accesibilitate fizică sporită la medicamentele, alte produse farmaceutice sau parafarmaceutice necesare susținerii vieții și sănătății lor”, se menționează în nota informativă a proiectului. Comunitatea academică a Facultății de Farmacie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a calificat  această inițiativă ca fiind „o acțiune țintită de subminare a sistemului farmaceutic, prin discreditarea farmaciștilor și prin dorința de a scoate de sub control acest domeniu atât de specific”. „O farmacie comunitară și filiala acesteia pentru desfășurarea activității farmaceutice trebuie să corespundă cu strictețe cerințelor, serviciile să fie prestate de cadre farmaceutice, să dispună de spațiu, dotare, licență, aviz sanitar, certificat de acreditare și multe altele. Cele enumerate nicidecum nu pot fi asigurate într-o unitate mobilă farmaceutică”, au notat academicienii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.