Două generaţii de parlamentari restabilesc Declaraţia de Independenţă
Deputaţi ai primului parlament al Republicii Moldova (1990-1994) şi parlamentari ai actualei legislaturi s-au întrunit într-o şedinţă solemnă luni, 26 aprilie, pentru a semna din nou textul Declaraţiei de Independenţă, aprobată pe 27 august 1991 şi care a ars în timpul evenimentelor din aprilie 2009, transmite Info-Prim Neo.
Şedinţa solemnă a început cu vernisarea unei expoziţii de fotografii despre activitatea primului parlament democratic, după care a fost demonstrat filmul documentar despre activitatea parlamentului din anii 90. Şedinţa de astăzi are loc după 20 de ani de la prima şedinţă a parlamentului democratic, dar şi în contextul adoptării la 27 aprilie a Tricolorului.
Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a declarat că a venit la şedinţă cu sentimente deosebite. Actele adoptate de primul legislativ au devenit o arhitectură a atributelor statale ale Republicii Moldova.
Preşedintele parlamentului, Mihai Ghimpu, preşedinte interimar al ţării, a spus că restabilirea Declaraţiei de Independenţă este „o adevărată şansă de a repara istoria”.
Prim-ministrul Vlad Filat a declarat la şedinţa solemnă că actualul legislativ are menirea să continue realizarea aspiraţiilor democratice ale predecesorilor. „A trebuit să trecem prin grele încercări pentru a ne redeştepta ca neam, ca ţară şi pentru a reveni pe un făgaş normal de dezvoltare”, a declarat prim-ministrul.
Mitropolitul Basarabiei, ÎPS Petru, a spus că toţi românii ar trebui să se bucure de restabilirea actului Declaraţiei de Independenţă şi a regretat că documentul nu a fost păstrat de fosta guvernare.
La şedinţa solemnă participă şi câţiva deputaţi din regiunea transnistreană. Unul dintre votanţii declaraţiei, Sergiu Popa, deputat în primul parlament din circumscripţia Dubăsari, a spus că niciodată nu aîneţes cum pot fi despărţite cele două maluri ale Nistrului. „Nu îmi vine să cred că au trecut 20 de ani de atunci, ci mai degrabă o clipă. Cred că noi atunci am fost mult mai optimişti. Consider binevenită restabilirea Declaraţiei de Independenţă chiar şi după 20 de ani, pentru că acest document este o axiomă”, a spus Sergiu Popa.
La şedinţa de astăzi nu a venit fracţiunea PCRM. Anterior liderul partidului, Vladimir Voronin, a declarat că restabilirea actului Declaraţiei de Independenţă este o farsă.
Preşedintele primului parlament, Alexandru Moşanu, a declarat că statalitatea Republicii Moldova pentru comunişti nu începe la 27 august 1991, dar de la 1812, de la ţarul Alexandru I sau de la Iosiv Visarionovici Stalin, cel mai mare dictator al omenirii.
Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, de la 27 august 1991, a fost semnată de 278 de deputaţi din primul parlament. În viaţă mai sunt în viaţă doar 230. Semnăturile parlamentarilor defuncţi vor fi scanate.
Procedura de restabilire a actului va începe cu citirea Declaraţiei de către primul spicher, Alexandru Moşanu, după care toţi deputaţii prezenţi la şedinţă vor fi invitaţi să aplice repetat semnătura pe actul Declaraţiei de Independenţă.
Toată, procedura va fi documenată video şi foto şi consemnată într-un proces-verbal al şedinţei solemne, întocmit de Secretariatul Aparatului Parlamentului şi semnat de preşedintele parlamentului, Mihai Ghimpu.